Michels Antal, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Tóni atya és segítői éppen húsvéti csomagokat állítottak össze rászorulóknak, amikor megérkeztem a Horváth Mihály téri Szent József plébániára, hogy húsvét ünnepéről beszélgessünk. Mint kiderült a Katolikus Karitásszal évente kétszer – húsvétkor és karácsonykor – osztanak élelmiszercsomagokat a kerületi nehéz sorsú családoknak, ezúttal 60 csomagot állítottak össze.

Sokszor szóba kerül, melyik fontosabb ünnep: a karácsony vagy a húsvét? – kezdjük a beszélgetést. Tóni atya szerint a válasz az, hogy a húsvét az egyház elsődleges ünnepe, amelynek üzenete Jézus Krisztus feltámadása. A karácsony is – amely csak a IV-V. században alakult ki – a húsvétból nyeri a fényét – mondja a Szent József templom plébánosa.

Ahhoz, hogy az ünnep a maga örömével el tudjon jönni, szükség van az előkészületekre – véli Tóni atya. S mint mondja: ahogyan az ünnep előtt előkésztjük az otthonunkat; kisöprünk, feltakarítunk, lélekben is fel kell készülni. Erre a megfelelő alkalom a húsvétot megelőző nagyböjti időszak, amely egyben lehetőség is, hogy magunkba szálljunk, hiszen a XXI. századi felgyorsult világban az ember nehezebben lassul le – teszi hozzá. A plébános szerint a nagyböjti időszak a maga visszafogottságával egy jó lehetőség, hogy minőségi időt élhessünk meg, amihez azonban nekünk is erőfeszítést kell tennünk.

Már egy éve böjtölünk

Az egy éve jelen lévő Covid járvány sok mindent áthúzott. „Ha lehet így fogalmazni, most már egy éve nagyböjtben vagyunk” – mondja Tóni atya. A liturgiák az online térbe költöztek, a közösségi oldalon a Szent József plébánia szentmiséit is lehet követni. Mivel a bezártság rányomja bélyegét a lelkünkre, korlátozottan, de személyes találkozókra is van mód: szent gyónásokat például lehet tartani, egyénenként, előzetes bejelentkezést követően.

A mostani koronavírus járvány egyik legfőbb üzenete – Tóni atya szerint –, hogy a testünkkel, az egészségünk fenntartásával is kell foglalkoznunk, ami a rohanó világban sokszor elmarad. Mint mondja: a koronavírus járványra a legjobb válasz az oltás, és hála a jó istennek egyre több vakcina érkezik hazánkba.

Az eucharisztikus kongresszusra belső felújításon is átesik a templom

A közelmúltban megszépült a Szent József templom homlokzata. A felújításra 1,2 milliárd forintos állami támogatást kaptak, amiből 800 milliót fordítottak a külső rekonstrukcióra, a fennmaradó összeget pedig belső korszerűsítésre fordítják.

Ez utóbbiról Tóni atya elmondta, hogy a pályázatot már kiírták, azonban az érvénytelen lett, mivel az előírt három helyett csak két pályázat érkezett. A tervek szerint azonban szeptemberre, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra ez is megvalósulna. Az eucharisztikus kongresszusra inkább a hazai közönséget várják, a covid járvány miatt a világ más tájáról online vesznek részt a hívek. A kongresszus záró szentmiséjét a tervek szerint Ferenc pápa fogja bemutatni. A Szent József templomba a szlovák érsek látogat el.