A húsvét üzenete: van feltámadás

Bányai Rudolf | 2021. 04. 02. – 08:23

A húsvét – mint a legfontosabb egyházi ünnep – üzenete a ma embere számára, hogy van feltámadás. Még a koronavírus járványból is ki lehet jönni, aminek a megoldása az oltás – véli Michels Antal. A Szent József templom plébánosával a nagyböjtről, Jézus feltámadásának ünnepéről, a templom felújításáról és az eucharisztikus kongresszusról is beszélgettünk.

© Fotó
Hírnyolc

Michels Antal, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Tóni atya és segítői éppen húsvéti csomagokat állítottak össze rászorulóknak, amikor megérkeztem a Horváth Mihály téri Szent József plébániára, hogy húsvét ünnepéről beszélgessünk. Mint kiderült a Katolikus Karitásszal évente kétszer – húsvétkor és karácsonykor – osztanak élelmiszercsomagokat a kerületi nehéz sorsú családoknak, ezúttal 60 csomagot állítottak össze.

© Fotó
Hírnyolc

Sokszor szóba kerül, melyik fontosabb ünnep: a karácsony vagy a húsvét? – kezdjük a beszélgetést. Tóni atya szerint a válasz az, hogy a húsvét az egyház elsődleges ünnepe, amelynek üzenete Jézus Krisztus feltámadása. A karácsony is – amely csak a IV-V. században alakult ki – a húsvétból nyeri a fényét – mondja a Szent József templom plébánosa.

Ahhoz, hogy az ünnep a maga örömével el tudjon jönni, szükség van az előkészületekre – véli Tóni atya. S mint mondja: ahogyan az ünnep előtt előkésztjük az otthonunkat; kisöprünk, feltakarítunk, lélekben is fel kell készülni. Erre a megfelelő alkalom a húsvétot megelőző nagyböjti időszak, amely egyben lehetőség is, hogy magunkba szálljunk, hiszen a XXI. századi felgyorsult világban az ember nehezebben lassul le – teszi hozzá. A plébános szerint a nagyböjti időszak a maga visszafogottságával egy jó lehetőség, hogy minőségi időt élhessünk meg, amihez azonban nekünk is erőfeszítést kell tennünk.

© Fotó
Hírnyolc

Már egy éve böjtölünk

Az egy éve jelen lévő Covid járvány sok mindent áthúzott. „Ha lehet így fogalmazni, most már egy éve nagyböjtben vagyunk” – mondja Tóni atya. A liturgiák az online térbe költöztek, a közösségi oldalon a Szent József plébánia szentmiséit is lehet követni. Mivel a bezártság rányomja bélyegét a lelkünkre, korlátozottan, de személyes találkozókra is van mód: szent gyónásokat például lehet tartani, egyénenként, előzetes bejelentkezést követően.

© Fotó
Hírnyolc

A mostani koronavírus járvány egyik legfőbb üzenete – Tóni atya szerint –, hogy a testünkkel, az egészségünk fenntartásával is kell foglalkoznunk, ami a rohanó világban sokszor elmarad. Mint mondja: a koronavírus járványra a legjobb válasz az oltás, és hála a jó istennek egyre több vakcina érkezik hazánkba.

Az eucharisztikus kongresszusra belső felújításon is átesik a templom

A közelmúltban megszépült a Szent József templom homlokzata. A felújításra 1,2 milliárd forintos állami támogatást kaptak, amiből 800 milliót fordítottak a külső rekonstrukcióra, a fennmaradó összeget pedig belső korszerűsítésre fordítják.

© Fotó
Hírnyolc

Ez utóbbiról Tóni atya elmondta, hogy a pályázatot már kiírták, azonban az érvénytelen lett, mivel az előírt három helyett csak két pályázat érkezett. A tervek szerint azonban szeptemberre, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra ez is megvalósulna. Az eucharisztikus kongresszusra inkább a hazai közönséget várják, a covid járvány miatt a világ más tájáról online vesznek részt a hívek. A kongresszus záró szentmiséjét a tervek szerint Ferenc pápa fogja bemutatni. A Szent József templomba a szlovák érsek látogat el.