Pikó András a kampányban még 1100 üresen álló bérlakásról beszélt, ezért sokan azt hitték, hogy polgármesterré választásával gyorsan, könnyen bérlakáshoz juthatnak. De sok más ígérethez hasonlóan ez sem úgy valósult meg, ahogyan azt Pikó András ígérte.

Az 1100-as szám mára feledésbe merült. Most az a szlogen, hogy ebben a ciklusban 250 bérlakást újítanak fel. Azaz még ennyi sincs kész… Hol van ez az 1100-tól?

A baloldal tízezrével adta el a bérlakásokat
Egy Sára Botonddal 2019 őszén készült polgármesteri interjúból kiderül: a rendszerváltáskor mintegy 24.000 bérlakása volt a kerületnek, az 1990-es években és a 2000-es évek elején ebből közel 20.000-et eladott az akkori baloldali városvezetés. Nyilván a jobbakat. 2019-re már csak körülbelül 4400 önkormányzati lakása maradt az önkormányzatnak, akkor 3.800 volt kiadva bérlőknek. A bérlakások karbantartása rendszeres volt, s – Pikó kommunikációjával szemben – felújítások is zajlottak.

A lakóknak kell felújítani a lakásokat
De térjünk vissza Pikó ígéretére. Felújított bérlakásokat ígért. Egy 2022-es bejegyzése szerint két év alatt mintegy 110 önkormányzati lakást pályáztattak meg. Ez pont a tizede az 1100-as mézesmadzagnak…

Budaházy Gusztáv: Katasztrofális a bérlakások helyzete Józsefvárosban

Pályázatok bizonyos időközönként valóban vannak, ugyanakkor ezek közt arányaiban meglehetősen sok az olyan, amelyet a lakóknak maguknak kell felújítania, akár több millió (!) forintos ráfordítással… Egy rászoruló családnak nyilván van pár milliója a penészedő kamrában elrejtve (reméljük érzik az iróniát)…

A másik nagy probléma az, hogy a baloldal vezette önkormányzat pályázatainak egy minimális része csupán szociális alapú. A lakások nagyobb része költségelvű, ráadásul olyanok is vannak, amelyek árát piaci alapon szabja meg az önkormányzat…

Ez kicsit más bérlakásprogram, mint amire Pikó-kampánya alapján a választók számítottak…

Fotó: Hírnyolc

Pikó azt ígérte, nem adnak el önkormányzati lakásokat, mégis ezt teszi

Pikó András azt ígérte, megszünteti az önkormányzati lakások árverését. Ehhez képest számtalan esetben írtak ki eladásra pályázatot az elmúlt közel 4 évben. Azaz ígéretével szemben nem nőtt, hanem csökkent a kerületi bérlakások száma. 2019 őszén kb. 4.400 volt, most 4.104 önkormányzati bérlakása van a kerületnek (Ez utóbbi adat Józsefváros 2022-2023. évi lakásgazdálkodási tervében szerepel.). Az eladásokból milliárdos bevétele keletkezett az önkormányzatnak.

Dohos, penészes düledező bérlakások

A témáról már többször írtunk. Kerületi bérlakásban élők panaszkodtak is lapunknak: vizes, penészes falakról, rendszeres beázásokról érkezett a legtöbb elkeseredett hangú beszámoló. Folyosók és lakások egyaránt áznak.

Dől a panaszáradat az önkormányzati bérházak lakóiból

Május elején pedig robbanás történt egy Bérkocsis utcai, már bontásra ítélt ház egyik lakásában, ahonnan az önkormányzat még nem helyezte át az összes lakót. Egy ember súlyosan megsérült.

Robbanás a Bérkocsis utcában – Pikó mossa kezeit

Az önkormányzat nem válaszolt kérdéseinkre

Kérdéseinkkel természetesen megkerestük az önkormányzatot is. Ezeket május 8-án (!) küldtük el, de válaszokat cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.