Nagy médiaérdeklődés övezte a Momentum mozgalom két politikusának – Szarvas Koppány Bendegúznak és Fekete-Győr Andrásnak – az első, február 24-ei bírósági tárgyalását. A vád szerint ők a 2018-as parlament előtti erőszakos tüntetésen célzottan pirotechnikai eszközöket dobáltak a rendőrök irányába, a józsefvárosi önkormányzati képviselő egy szikrázó tárggyal el is talált egy rendőrt, valamint könnygázszóró palackkal is a rendőrök felé fújt.

A tárgyaláson szóbeli vallomást nem tett, csupán fenntartotta korábbi írásbeli vallomását. Abban Szarvas Koppány Bendegúz rutinos tüntetőnek vallja magát, és azzal védekezett, hogy ha ártó szándéka lett volna, akkor eltakarta volna az arcát. Szerinte ő csak füstképző eszközt dobott, és azt is a rendőrsorfal mögé. Elismerte, hogy több alkalommal is dobott, de szerinte csak azért, mert látta, hogy a rendőrök azokat könnyedén odébb rúgták. Szerinte – mivel a felvételen nem látható a dobott eszközök becsapódása – nem bizonyítható, hogy bántalmazta, vagy akadályozta volna a munkájukban a rendőröket. A könnygázfújásról pedig azt vallotta: hatótávolságon kívül volt. 

Ez belefér a szabad véleménynyilvánítása

Kérdésünkre Szarvas Koppány Bendegúz elmondta nem bánta meg a tettét, úgy véli, az ilyen cselekmény belefér a szabad véleménynyilvánításba. A képviselői mandátumának lemondásáról egyelőre nem volt hajlandó nyilatkozni lapunknak.

Fekete-Győr András párttársával ellentétben szóbeli vallomást tett, azt azonban nem ismerte el, hogy bűncselekményt követte volna el. A Momentum mozgalom pártelnöke is azt állította, hogy a sorfal mögé célzott.

Beszédes volt ugyanakkor, hogy a pártelnök a tárgyalás során látványosan próbált elkülönülni a józsefvárosi képviselőtől.

A tárgyalás május 12-én folytatódik.

Botrányok Szarvas Koppán Bendegúz képviselő körül

A józsefvárosi momentumos képviselőnek nem volt az egyetlen botrányos esete. Emlékezetes volt a fideszesekre utaló kijelentése, miszerint megdolgoznak a fiúk a lámpavasért. Valamint ő írt arról is, hogy a csendes tüntetések alternatívája, hogy vér folyjon.