Legutóbb néhány nappal ezelőtt volt lakógyűlés a Teleki László tér 7. számú házban, ahol az épületbe tervezett drogambulancia képviselői mutatkoztak be, ám az nem volt megnyugtató, így Pikó András polgármester személyesen is ellátogatott a társasházba szerdán, hogy meggyőzze a felháborodott lakosokat, nincs mitől tartaniuk. A lakosok ezúttal is meghívták Sántha Péternét, a körzet képviselőjét az összejövetelre.

Ha nincs gond vele, akkor mi szükség van telefonos forródrótra és utcai figyelőre?

Mint a képviselő asszony lapunknak elmondta: a polgármester leginkább a kávézóról beszélt, amelynek máshol lévő egységeire – szerinte – nem volt panasz. Emellett garanciákat is ígért: 24 órás telefonos forródrótot, illetve rendezvény esetén utcai figyelőt. Ezzel Pikó András tulajdonképpen elismerte, hogy a közbiztonságra negatív hatással lehet a létesítmény, mert ha nincs panasz egy ilyen intézményre, akkor mégis miért lenne szükség ezekre a garanciákra – merülhet fel a kérdés joggal az ingatlantulajdonosokban, akik továbbra sem értenek egyet a drogambulancia oda telepítésével.

Sántha Péterné – az ingatlantulajdonosok egyetértésével összhangban – azzal érvelt, hogy a különböző ellátókkal terhelt környék már nem bírná el a drogambulanciát. A polgármester április 22-ei döntésében pedig világosan le van írva, hogy a szenvedélybetegek ellátására jönne itt létre központ, szemben a lakosok érzékenyítése során alkalmazott narratívával, amiben rendre kávézót, és az internetfüggő gyerekek segítését emeli ki.   

Egy résztvevő kitért arra is, hogy az előző városvezetés által oly szépen felújított Teleki tér állapota az elmúlt másfél évben olyannyira leromlott, hogy a gyermekét már nem meri oda leengedni – tudtuk meg a képviselő asszonytól.

A lakók nem örülnek, hogy a polgármester a fejük felett döntött

A lakosok sérelmezték azt is, hogy nem vonták be őket a kérdésbe: a fejük felett hozta meg a polgármester a döntést. Továbbá azt is nehezményezték, hogy az önkormányzat nem fogadja el a lakosok véleményét, miszerint az ott élők életminőségét igenis rontaná egy ilyen intézmény. Felmerült annak a kérdése is, hogy a korábban irodaként működő helyiség funkcióváltása miatt a lakosok beleegyezése elengedhetetlen lenne, ám ezt a kérdéskört még jogilag is körbe kell járni. Valamint alternatív megoldásként annak a lehetősége, hogy a drogambulancia ne itt, hanem a Magdolna utcában, a jelenlegi addiktológia mellett kerüljön kialakításra – nyilatkozta lapunknak Sántha Péterné.