Az autósok megsarcolását követően a kerületi vállalkozásokra, magánszemélyekre is többletterhet ró az önkormányzat.

Megszavazta a józsefvárosi baloldal: kivetik a sarcot a lakossági parkolásra

Hogy mégis mire kell a pluszbevétel, amelyet mintegy 500 millió forintra saccol a baloldali városvezetés, az nem derült ki, mindenesetre beszédes, hogy Pikó András több esetben is sejtelmesen utalt arra, hogy bérfizetésekre fordíthatják. Beszélt arról, hogy a munkatársaik bérének karbantartása fontos feladatuk, valamint arról is, hogy ez az összeg az önkormányzat kéthavi bére.

Kamu volt a „kivéreztetett önkormányzat” mantra

De hogy ezt miért nem a meglévő forrásokból fedeznék, az nem derült ki. Márpedig, hogy van pénz a kasszában, – 2021. év végén 12 milliárd volt a pénzmaradvány – azt már nem tagadják Pikóék, holott eddig folyamatosan az volt a narratíva, hogy ki van véreztetve az önkormányzat.

Éppen ezért volt meglepő, hogy Pikó András azzal próbálta védeni az adóemelési – vagy ahogyan ő hívja, adókarbantartási – terveit, hogy szerinte már azzal is segítettek a józsefvárosiaknak, hogy eddig nem emelték meg ezeket az adókat. Megjegyezzük csak azért nem tették, mert a kormány ezt megakadályozta.

Fotó: Ványi Ákos

Abból megy a politikai habzsi-dőzsi, amit a józsefvárosiaktól beszednek

A képviselő-testületi vitában a helyi Fidesz képviselői azt nehezményezték, hogy miért nem a politikai költségekből faragnak le, példaként említve az ügyvédek és tanácsadók tömkelegét, illetve a Pikóék által jelentősen megnövelt bizottsági struktúrát, amit szerintük csak azért hozott létre a baloldal, hogy kifizesse az összefogás pártjait. Ennek megfelelően kezdeményezték is, hogy radikálisan csökkentsék a bizottságok számát, de erre nem volt vevő a polgármester és csapata.

Fotó: Ványi Ákos

A Józsefvárosi Fidesz továbbá nehezményezte azt is, hogy Pikóék nem tudták megmondani, konkrétan mire fogják fordítani a pluszbevételt, ami szerintük csak azt bizonyítja, hogy semmi másról nem szól, mint egyszerű pénzbeszedésről.

Az adóemelés nem megoldás a hibás szankciók miatti inflációra

Amikor a baloldal a megemelkedett rezsiköltségekkel takarózott, Szilágyi Demeter (Fidesz) geopolitikai összefüggésekre is rávilágított.

Fotó: Ványi Ákos

Mint mondta:

„az, hogy itt tartunk, az az Európai Unió elhibázott szankciós politikájának következménye. Mindannyiunk közös ügye lenne, hogy ezek megszűnjenek. Amíg viszont érvényben vannak, addig helyi szinten is kezelni kell ezeket a szankciós infláció okozta hátrányokat. Az adóemelés viszont nem nyújt rá megoldást”.

A vita végén Pikó András – cinikusan – azzal is előhozakodott, hogy ennél magasabb emelést is végrehajthatnának, de megelégednek ennyivel is. Az adóemelést az összes baloldali önkormányzati képviselő megszavazta, csak a Fidesz-KDNP frakció tagjai ellenezték.

Fotó: onkormanyzati.tv