A nehéz helyzetben lévő józsefvárosi édesanya, Weiszman Erika leányával és unokájával jelenleg egy katasztrofális állapotú önkormányzati lakásban él, amelyet már rég el kellett volna bontani. A körülmények elképesztőek: az ajtó és ablak nem csukható be teljesen, emiatt az egész lakás huzatos; noha a falakat újrafestették, de azok annyira mélyen átáztak – a padlóval együtt –, hogy rontják a levegőt a lakásban; valamint a szigetelés sem megfelelő.

Fotó: Hírnyolc

Pikó András színrelépésével elszállt a megfelelő megoldás lehetősége

Volt már egy körvonalazódó megoldási lehetőség a család számára Sára Botond polgármestersége idején, de a 2019-ben felálló, Pikó András vezette baloldali többség nem elbonttatta ezt a rozzant állapotú épületet és tette be a családot a szociális lakáspályázati programba, hanem inkább a józsefvárosiak adóforintjaiból – mondhatni feleslegesen – felújíttatták azt. A család ez idő alatt egy krízislakásban élt. A Hírnyolcnak elmondták, a tavaly februári – tehát a „felújítás” utáni – visszaköltözésükkor a huzatos nyílászárók miatt a lakás teljesen átfagyott, az ablakokat is rendszerint vastag dér borította. Ilyen körülmények közé kellett visszatérniük egy 24 hétre született, légzésben támogatásra szoruló kisbabával.

Megvádolták a családot, hogy ők lakták le az ingatlant

Az édesanya, aki szerint a vizes falak a csecsemő egészségét is veszélyeztethetik, azt is elmondta, hogy minden követ megpróbált megmozgatni annak érdekében, hogy komfortosabb lakásba költözhessenek lányával és unokájával. Ám ez mindeddig nem sikerült: elmondása szerint leveleit a városháza sok esetben meg sem válaszolja, és személyes megkereséskor sem kapott segítséget.

Fotó: Hírnyolc

Sőt, arról is beszámolt a Hírnyolcnak, hogy az önkormányzatban őket vádolták meg, hogy lelakták a lakást. Legutóbbi – ajánlva, tértivevénnyel feladott – segítségkérő levelüket egy nap alatt visszadobták… További problémát okoz számukra, elmondásuk szerint hivatalosan bejelentkezni sem tudnak ebbe a lakásba, ahová visszaköltözni kényszerültek.

Pikó András segítője miatt hagyják állni a romos házat?

Olyan szóbeszédek is járják a környéken, hogy a baloldali városvezetés azért nem bontatja el a szóban forgó épületet, mert ott lakik a Pikó Andrást támogató C8 Civilek Józsefvárosért egy aktivistája – akit a lakók szerint rendszeresen látogat Pikó felesége –, és ő szeret ott lakni.