Országszerte több településen, összesen 35, alacsony forgalmú postahivatalt zárt be a Magyar Posta 2022 őszén – erről a Hírnyolc is beszámolt. Az ok a háború okozta energiaválság, amely az állami és nem állami intézményeket is energiatakarékosabb működésre készteti. Józsefvárosban ősszel kettő – a Kálvária tér 21., illetve a Népszínház utca 42-44. szám alatti – posta zárt be.

Két józsefvárosi posta is bezár október 8-ától

A baloldali hangulatkeltés megy, a megoldás nem
Camara-Bereczki Ferenc Miklós (MSZP) lecsapott a hírre, és petíciót hirdetett az ügyben, de hogy hogy áll az ügy, arról egyelőre csend van. A petíciót támogatta – Facebook hozzászólásában – Jámbor András országgyűlési képviselő és Pikó András polgármester is. Az MSZP-s politikus a Kálvária téri postára „Bezárta a Fidesz” matricát is ragasztott.

Pikó András január közepén arról tett közzé bejegyzést, hogy tárgyalást kezdeményez „a Magyar Posta illetékeseivel a két bezárt józsefvárosi postahivatal legalább egyikének, ha lehetséges a Kálvária térinek, az újranyitása érdekében.” Camara-Bereczki azt írta január 10-én, hogy hamarosan tárgyalni fognak az ügyben…

Fotó: Baranyai Atila / Hírnyolc

Konkrétum még semmi
Kerestük Camara-Bereczki Miklóst és Pikó András urat, hogy az elmúlt hónapokban történt-e előrelépés az ügyben. Az MSZP-s képviselő nem reagált megkeresésünkre. Pikó András sajtófőnöke azt írta: „levelünkre a Magyar Posta megküldte válaszát, ami további tárgyalások alapját képezi.”

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Majd tárgyalnak…
A Magyar Posta Zrt. kérdésünkre közölte: a cég az önkormányzatok és vállalkozások számára lehetőséget biztosít az új Posta Partneri programban való részvételre. Továbbá lehetőség van arra, hogy a posták „szerződés alapján üzemeljenek, ebben az esetben a szerződő fél üzleti alapon díjat fizet, a Magyar Posta Zrt. pedig maga üzemelteti az adott postát.”
Mint szerdai levelükben közölték: a kerület polgármestere nemrég (!) megkereste a Magyar Posta vezetését és hamarosan tárgyalások kezdődnek a posták működését illetően.

A két postahivatal a kerületben október elején zárt be, most február vége van…

Józsefvárosban jelenleg működő postahivatalok
• a Rákóczi út 11.
• a József körút 37-39.
• a Corvin plázában
• illetve a Keleti pályaudvarnál.