A baloldali vezetéstől mindig volt kifogás arra, miért kapnak minimális pályázati keretet a kerületi társasházak, hol a pandémia, hol a gazdasági helyzet, hol a kormány, hol az energiaárak tehettek arról, hogy a rekordköltségvetés ellenére a Pikó vezette önkormányzat még minimálisan sem tudta megközelíteni a 2019-es 2 milliárd forintos pályázati keretet.
Szinte naponta kommunikál arról az önkormányzat, a polgármester, a baloldali politikusok, hogy 2023-ban milyen hatalmas lehetőségek állnak a társasházak rendelkezésére. Meg kell mondani, jól csinálják: úgy tűnik, mintha tényleg így lenne. A felületes olvasó azt látja, hogy „hú, 12 pályázat is van, amelyet igénybe vehetnek a kerületi társasházak közösségei”. De mennyi is az annyi?

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Miről is szólnak a pályázatok?
Miközben még mindig számos társasházat romos lépcsőház, veszélyes körfolyosó, beázó tető, hulló vakolat jellemez, a februári testületi ülésen elfogadta a baloldali többség a 2023. évi társasházi, környezet- és klímavédelmi tárgyú pályázatok kiírását. Mire lehet pályázni?

  • A Telkes Mária zöldpályázat keretén belül: zöld udvar kialakítására, árnyékolásra, homlokzatzöldítésre, gangzöldítésre, esővíz gyűjtő biztosítására. Mindez 30 millió forintos keretösszegben. Házanként maximum 2 millió forintra
  • A Pécsi Eszter társasházi pályázatok 40 millió forintos keretében összesen 6 féle támogatásra pályázhatnak a társasházak (Világos kapualjakra, Közös használatú helyiségekben nyílászáró felújítására, cseréjére, akadálymentesítésre, Kamerarendszer kiépítésére, fejlesztésére, Kerékpártároló létesítésére, Egyéb felújításra, bármit is jelentsen e legutóbbi.) A megpályázható összeg legfeljebb bruttó 2 millió forint; ami egy társasház estében nevetséges összeg.
  • Az Értékvédelmi pályázat keretösszege 30 millió forint, itt a max. elérhető összeg 5 millió forint.

Összesen 100 millió forint – ezt nem mi találtuk ki, az adatok Józsefváros Önkormányzatának honlapjáról származnak – miközben egy kicsit nagyobb társasház teljes tetőfelújítása kerül körülbelül ennyi pénzbe…

Idén se lesz 2 milliárdos a keret
A Józsefvárosi Fidesz-KDNP frakciója módosító javaslatában a nevetséges 100 millió forintos összeget 2 milliárd forintra emelte volna. Mondanunk sem kell, a baloldali képviselők mindegyik tagja leszavazta ezt a lehetőséget a februári testületi ülésen.