Ahhoz képest, hogy a 2019-es önkormányzati választási kampányban Pikó András egyik legtöbbet idézett jelszava az átláthatóság volt, az adatradar.hu portálnak igencsak nehézkesen adta ki a baloldali városvezetés az önkormányzati tanácsadók listáját. Nem is csoda, hiszen annak ellenére, hogy a Momentumba bújtatott C8-as polgármester annak idején még azt ígérte, Józsefvárosban nem lesznek haveri állások, 2019 őszét követően feltűnően sok egykori MSZP-s és SZDSZ-es jelent meg az önkormányzatban tanácsadóként. Vajon erre gondolt a polgármester, amikor azt emlegette, hogy hat pártot kell kifizetnie?

Az egyik legnagyobb összeget Atkári János tehette zsebre. Az ő feladata az önkormányzati gazdálkodás és a vezetői stratégiaalkotás volt, ami a józsefvárosiaknak több mint 13 millió forintjába került. Atkári a rendszerváltást követően egy ideig az SZDSZ színeiben politizált, majd Demszky Gábor főpolgármester sajtófőnöke, kabinetfőnöke, illetve 2005 és 2006 között helyettese lett – mutatta be a tanácsadót az adatradar. A portál szerint Atkári erőssége már akkor is a kormány hibáztatása volt, mely stratégiát polgármesterré válása óta Pikó András is szinte értelmezhetetlen gyakorisággal alkalmazza.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Korábbi baloldali képviselők is bejelentkeztek Pikónál tanácsadónak

A tanácsadói fizetési listán szerepel az egykori LMP-s, illetve MSZP-s önkormányzati képviselő, Jakabfy Tamás, illetve Komássy Ákos. Jakabfy volt, aki 2020-ban egy kommentben kifejtette: mesterségesen gerjesztik a dugókat, és ezzel hozzák helyzetbe a kerékpárosokat a belvárosban. Az ilyen és ehhez hasonló tanácsokért félmillió forintot számlázott ki. A másik ex-képviselő Komássy Ákos, aki Medgyessy Péter mellett is dolgozott, azzal került a híradásokba, hogy a józsefvárosi szocialisták elnökeként kettős könyvelést folytatott. A párt egyes költéseit ekkor lapinformációk szerint „feketekasszából” finanszírozták.

Molnár korábban elherdálta a lakásvagyont, most 7 millióért osztja az észt lakásügyben

A polgármester egyik fő bizalmasa, Molnár György az MSZP színeiben politizált a 90-es években. A Tulajdonosi, Gazdálkodási Bizottság egykori elnökeként az ő döntései is hozzájárultak ahhoz, hogy az önkormányzat áron alul herdálja el értékes ingatlanjait, és több mint 800 lakás lakhatatlan állapota miatt használaton kívülre kerüljön. Most főként lakásügyekben ad tanácsokat Pikó Andrásnak, amiért eddig több mint 7 milliót fizettek ki neki.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Erőss alpolgármester 7,5 millióért nem tudni, mire kéri a tanácsokat egykori párttársától

Mintegy 7,5 millió forintot számlázott ki az önkormányzatnak Borsos Gábor, aki korábban az Együtt-PM politikai formációban Erőss Gábor párttársa volt. Hogy jelenleg milyen tanácsokat oszt az alpolgármesternek, az nem világos, mindössze annyit írtak a neve mellé, hogy az alpolgármester feladatkörébe tartozó ügyekben osztja a tanácsokat.

Pikó sokadik ígérete, amely nem valósul meg

Pikó András a kampányában még azzal érvelt, hogy nem kell annyi jogászt alkalmazni, ezeket az ügyeket házon belül, azaz az önkormányzat jogi irodájának kell megoldania. Ehhez képest hivatalba lépése óta 22 millió forintnyi közpénzért vett igénybe jogi tanácsadást hat különböző jogi irodától. A legtöbbet, mintegy 16 milliót, az MSZP-közeli Hőrich és Varga Ügyvédi irodának fizették ki.

Ugyancsak szép summát tesz zsebre Ruff Bálint, a szegedi szocialista polgármester Botka László stratégája, Szél Bernadett érdekköreibe tartozó Greenwich Consulting cég, illetve az LMP-s és Párbeszédes kötődésű Szombati Kristóf, aki egymaga 6,5 milliót vitt haza a cigányság integrációja és az oktatáspolitikai témájú tanácsaiért.

Jámbor tapasztalat és végzettség hiányában osztja a tanácsait a fővárosnál

Ugyanez a forgatókönyv a fővárosban is, mint Józsefvárosban.

Fotó: Facebook

„Jámbor András az elmúlt két és fél évben 15 millió forintot vett fel a Fővárosi Önkormányzattól. Hogy pontosan mire, azt nem lehet pontosan tudni, mert nem nagyon akarják kiadni, hogy mi az ő tevékenysége a fővárosi városházán. Tanácsadóként dolgozik, valamelyik főpolgármesterhelyettes mellett, ami önmagában röhej egy olyan embertől, akinek se végzettsége nincsen, se komoly tapasztalata, amiben tanácsokat tudna adni” ­– nyilatkozta Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő a PestiTv-nek.