Hatéves a megszépült Teleki tér

Bányai Rudolf | 2020. 09. 09. – 16:53

Napra pontosan hat évvel ezelőtt szépült meg a Teleki László tér, amelynek tervezésébe az akkori Önkormányzat a helyi lakosokat is bevonta. Az évfordulót az önkormányzat és a környékbeli lakosok évről évre megünnepelték, ám az idén ez úgy tűnik, elmarad.

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc

A Teleki László reformkori politikusról elnevezett tér már a XVIII. századtól fogva vásártér volt, a kereskedelem kezdetektől átjárja a teret. Először állatvásárokat tartottak itt, amit a XX. század első felében ócskapiac váltott, emellett egy ideig kubikusok tanyája is volt. A használtcikk piacot 1950-ben telepítették ki, annak a helyét vette át a termelői piac. Itt játszódik Bereményi Géza klasszikusa az Eldorádó című mozi is.

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc

A tér a szocializmusban folyamatosan erodálódott egészen 2014-ig, amikor a városvezetés mert nagyot álmodni és újjáépítette a piacot, valamint egy nívós parkot hozott létre a Teleki László téren. A kerület vezetése a helyi lakosokat is bevonta a tervezésbe, így alakult meg a Társak a Teleki Térért civil egyesület. A lakosok napra pontosan hat évvel ezelőtt – 2014. szeptember 9-én – vehették át a tér jelképes kulcsait. Kocsis Máté akkori polgármester az átadón azt mondta: „Ennek a térnek lelke van”, és ez az elmúlt évek során be is bizonyosodott, mert a környékbeli lakosok élettel és programokkal töltötték meg. Az évfordulóra évről évre színvonalas családi programokat szervezett az önkormányzat, az idei évben azonban úgy tűnik, hogy elmarad a születésnapi ünnepség.