„Furcsa hozzáállásnak gondolom, hogy úgy védjük a vécéket, hogy nem nyitjuk ki őket. A vécé arra van, hogy használjuk” – szólalt fel Pikó András Józsefváros 2018. december 18-ai közmeghallgatásán, amelyen – jobb híján – ez volt a legnagyobb problémája a baloldalnak, valamint a velük szimpatizáló civileknek.

Pikó András egy korábbi MSZP-s politikussal, annak holdudvarával, illetve további szimpatizánsokkal karöltve nem sokkal azelőtt hozta létre a C8 Civilek a Józsefvárosért Egyesületet, amely szintén kardinális problémaként kezelte azt a fővárosban általános jelenséget, hogy kevés a működő közvécé a kerületben. Ennek számos alkalommal hangot is adtak, rossz példaként pedig általában a Mátyás téri közvécét hozták fel, ami hol működött-hol nem.

Erre egy komplett kampányt is ráhúztak – videók, képes-szöveges összefoglalók, működési tesztek – maga Pikó András is számos alkalommal írt róla, jelentkezett be innen. Továbbá indítottak aláírásgyűjtő akciót is: Napközben nyitvatartó közvécéket a Mátyás és a Kálvária téren címmel, még a kampányhajrában is járt Pikó András a helyszínen.

És most kanyarodjunk vissza a jelenbe. A minap a Mátyás téren keresztül vitt az utam. Gondoltam, megnézem a Pikó András szívének oly’ kedves közvécé mennyire használható. Szomorúan tapasztaltam, hogy a női wc-n ott virít a tábla: Üzemen kívül.

A férfi wc pedig azért használhatatlan, mert az ajtó kinyitásához szükséges érméket az automata nem veszi be. Mint a környékbeliek mondják: ez hosszú ideje így van. A különbség mindössze annyi, hogy Pikó András most már polgármester, és úgy tűnik, már nem olyan fontos, hogy nyitva legyen a Mátyás téri közvécé.

Mit sikerült elérnie Pikó Andrásnak a közvécé ügyben?

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk: Sára Botond polgármestersége alatt két modern közvécé épült a Horváth Mihály téri és a Losonci téri játszótéren. Az automata rendszerű, öntisztító vécék az önkormányzati választások idejére gyakorlatilag elkészültek, ám ennek ellenére csak egy évvel később sikerült beüzemeltetnie azokat az új városvezetésnek. Pikó András ekkor azt írta közösségi oldalán: „Megígértük, megcsináltuk.” Ezzel azt a hamis látszatot keltve, mintha érdemi munkája lett volna az ügyben.

És hova tűntek a mobil vécék?

Szintén nagy kommunikációs felhajtás volt, amikor a Pikó András vezette önkormányzat nyolc mobil wc-t helyezett el a közterületeken. A Józsefváros újság számos hírt, videót készített arról, hogy milyen nagyszerű döntés volt a mobil vécék elhelyezése. Csakhogy a kerületi lakosok jelentős része nem örült a megoldásnak. Nem ilyen közvécéket ígért ugyanis korábban Pikó András

A többségében hajléktalanok által használt, messziről is bűzlő mobil wc-ket áldatlan állapotuk miatt megközelíteni sem volt érdemes. A városvezetés a szomszédos Ferencváros egyes munkatársainak beismerte, hogy ezek az eszközök nem váltak be, a lakosoknak ezt azonban már nem kommunikálták.

A mobil wc-k pedig szépen csendben eltűntek a közterekről, ahogyan Pikó András kampányígéretei is a közbeszédből.