A józsefvárosiak számára ma már egyértelmű, hogy a VIII. kerület újra gettósodik. Visszasüllyedt három év alatt a gettó groteszk állapotába. A korábbi évekre jellemző szakadatlan és látványos fejlődésnek vége.

A tények tagadhatatlanok: az utcát vizeletben híguló emberi ürülék lepi be; gennyedző sebeken legyek legelésznek; egy „helyhatósági olimpián” pedig a 100 méteres babakocsis hányáskerülgetés külön versenyszám lehetne. Bódult zombik falkákban fetrengenek mindenhol és agresszív tekintettel fürkészik az általuk elfoglalt „territóriumon” áthaladókat, akik félrenézve, szapora léptekkel próbálnak menekülni a szituációból. Némelyik falkatag a járókelőre hörög olyan „nyelven”, amit David Attenborough sem ért, legfeljebb Iványi Gábor. Mint a vadonban…

Mi folyik itt tulajdonképpen?

A romló józsefvárosi közállapotok súlyosságát azok sem vitatják, akik 2019-ben a rend- és fejlődéspárti konzervatív vezetés ellen szavaztak. Jobb- és baloldali szavazó arcára ugyanaz a reményvesztett keserűség ül ki, amikor a kerület kaotikus rothadását tapasztalja. Aki nem tud elmenekülni Józsefvárosból (mert pl. eladhatatlanná vált ingatlantulajdona ideköti), biztosan eltöprengett már azon: „vajon tudatos gettósítás zajlik 3 éve, vagy az ifjú-balos bohócok Pikó vezérletével csupán ennyire képesek és kész?” Az egyszerű válasz mindig csábító: „igen, ezek tényleg ennyire bénák!”

Fotó: Hírnyolc

Tervszerű gettósítás 2024-re?

Én is szeretem az egyszerű válaszokat, de azért érdemes volna ezt a kérdést alaposabban végig gondolni. Vajon mi a nagyobb „buli”?

Valódi koncepció nélkül megnyerni egy választást, majd 5 év semmittevés után elegánsan távozni?

Vagy megízlelve egy sokmilliárdos költségvetéssel működő intézményrendszer vezetésével járó előnyöket, „újrázni” a kerületben?

Nyilván az utóbbi! De mégis hogyan „újrázhatna” itt az összefogás? Gazdasági válság ide, „belpesti fidesz-fóbia” oda, az kizárt, hogy Józsefváros lakossága ezek után „visszaikszelje” ezt a bandát! Igen ám, de ha ez a banda elgettósítja a kerületet, és emiatt a mindennapokat rendezett környezetben, fejlődő közegben megélni kívánó lakosság „kimenekül” a városrészből, helyére pedig a Pikó-Iványi-Jámbor trió „megbízható” hajléktalanokat és lumpen „zomboidokat” költöztet be, akkor a következő választás eredménye már nem tűnik annyira egyértelműnek, mint azt elsőre gondolnánk.

Szándékos gettósítás zajlik. Nem szabad hagyni!

Egy józsefvárosi lakos