Az újdonsült polgármester, Pikó András megválasztását követően nyilatkozta, hogy az első hetekben a mosdót kereste a hivatalban. Azóta eltelt három év és a keresgélésen kívül nem történt más, mint a kerület lezüllesztése, a közbiztonság, köztisztaság romlása, jól működő kerületi intézmények bezárása, a lakosok sarcolása, korrupciós ügyek és haveri kifizetések. A választási ígéreteikből pedig szinte semmi sem valósult meg.

Kosz és a közbiztonság hanyatlása

A legszembetűnőbb Józsefvárosban az elhanyagoltság és igénytelenség, amit a köztereken tapasztalunk: szemét, mocsok és bűz az utcákon, tereken. A kerület új vezetése képtelen megbirkózni a köztisztasági feladatokkal…

Fotó: Hírnyolc

A közterületek lezüllesztése mellett elárasztották Józsefvárost a hajléktalanok. Pikó egyik első lépéseként felszámolta a korábbi tiltórendeleteket, így a hajléktalanokkal szembeni fellépésre jóval kevesebb eszköze maradt a társasházaknak, valamint fedél nélkülieket költöztettek más kerületekből is a Kőbányai útra. Az eredmény? Elég csak a Baross utcán végig sétálni: a hajléktalanok jelenléte több csomóponton, parkban szinte állandóvá vált.

Pikó: Egyre kevesebb a hajléktalan a köztereken

Elévülhetetlen szerepe van a baloldali városvezetésnek a közbiztonság rohamos romlásában és a drogosok újbóli megjelenésében. Megszüntettek jópár korábbi intézkedést, ami a helyi rendőröket segítette: kivéreztették a közszolgálati lakásrendszer nagy részét, össze-vissza variáltak a kapualjak kivilágítását célzó pályázattal, ellehetetlenítették a korábban működő polgárőrséget.

Beruházások leállítása, intézmények bezárása

Leállították (bocs: „újragondolták”) a kerületi nagyberuházásokat, amelyekre az előző városvezetés már megszerezte a pénzt, pedig csak be kellett volna fejezni azokat. Minimálisra csökkentették a társasházak felújítását célzó keretet (2019-ben ez 2 milliárd forint volt!), és bezáratták Józsefváros emblematikus intézményeit: a Józsefvárosi Galériát, a Zászlómúzeumot, a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ pedig már csak nevében az, ami volt.

Fotó: Hírnyolc

A Józsefváros újságot propagandalappá silányították.

Zöldítés helyett fakivágás, bérlakás helyett hitegetés

A kampányban még 5.000 négyzetméter új zöldfelületet ígért évenként(!) Pikó, ezt azóta is keressük, ugyanakkor évtizedes fákat pusztítottak ki a Rókus-kertben és a kerület több pontján. A bérlakásokkal is átverték a józsefvárosiakat. Pikó András a választások előtt még 1100 üres, önkormányzati lakásról beszélt. Persze azóta bevallotta, hogy nincs ennyi üresen álló bérlakás, és azokból is alig pár tucatot voltak képesek meghirdetni, jó részüket több milliós felújítási kötelezettséggel.

Milliomosoknak írt ki bérlakáspályázatot az önkormányzat

Józsefvárosiak sarcolása

Pikó András a koronavírus-járvány alatti veszélyhelyzetet arra használta fel, hogy egyszemélyben döntsön adóemelésről, megpróbálva ezzel megsarcolni a józsefvárosiakat. Mivel ezt törvénytelen módon tette, ebben a fővárosi kormányhivatal megakadályozta. A veszélyhelyzet alatt Pikó András 700-nál is több döntést hozott, amelyeket később – felháborító módon – sem volt hajlandó a képviselő-testülettel megszavaztatni. Mindezt az átláthatóság és a transzparencia jegyében…

Korrupciós ügyek, mutyik sokasága

Szintén a veszélyhelyzet alatt Pikó egyszemélyben döntött arról is, hogy lecseréli a kerület közétkeztető cégét. Ezzel megsértette a közbeszerzési törvényt és Józsefváros legnagyobb korrupciós botrányát sikerült összehoznia. A jogsértő közétkeztetés-váltás a józsefvárosiaknak 50 millió forintjába került.

Fotó: Hírnyolc

A balliberális városvezetésnek köszönhető, hogy a józsefvárosi gyerekek a mai napig nem tudnak nyaralni az önkormányzat balatoni gyermeküdülőjében, mert ezt is képtelenek voltak megoldani. Pikóék csapata volt az is, aki a gyanú szerint visszadátumozott szerződéssel kívánta átjátszani Józsefváros káptalanfüredi strandjának egy részét egy haveri vitorlásklubnak. Ugyanakkor jó kis jövedelemhez juthatnak a balliberális vezetésű kerület tanácsadói, egyes információk szerint eddig több mint 130 milliót költött rájuk a városvezetés.

A lakosok szerint romlik a helyzet

A lakosok harmada korruptnak tartja a felelőtlen, hozzá nem értő baloldali városvezetést, és úgy vélik, hogy jelentősen romlott a helyzet a szociális támogatások és a köztisztaság területén.

Fotó: Hírnyolc

Beszédes az is, hogy a józsefvárosiak fele elköltözne a kerületből. Visszaemlékezve az elmúlt három év rombolására: ezen nem is lehet csodálkozni.