„Megterveztük, leteszteltük és most itt az ideje belakni a kész utcát” – írta büszkélkedve Pikó András polgármester a Déri Miksa utca felújítása kapcsán. Azt elfelejtette közzétenni, hogy az utca felújításának tervezését még az előző városvezetés kezdte el, sőt, jelentős forrást is szerzett hozzá annak idején Sára Botond polgármester.

Hogy kitől? Tarlós Istvántól, Budapest korábbi főpolgármesteréről, az úgynevezett TÉR_KÖZ pályázatból. Hogy ez mi? Valószínűleg sokan nem tudják, ugyanis Karácsony Gergely új főpolgármester ezt a pályázati lehetőséget már azóta megszüntette.

Szóval megújul a Déri Miksa utca, végre. Örülünk neki, meg is néztük. Soha ennyi ember nem dolgozott szerintünk itt, mint pénteken napközben. Hogy az utca felújítására vajon miért kellett 3 évet várni? Hát feltehetően azért, hogy megpróbálja kisajátítani magának a dicsőséget a baloldali városvezetés ezen ügy kapcsán is, ahogyan igyekszik tenni például a Blaha Lujza tér és a Somogyi Béla utca kapcsán is (ráadásul ha Pikó Andrásékon múlik, a Somogyi Béla utca felújítása el is maradt volna).

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A DériMiksa utca felújítása három év csúszással, 2022 júniusában indult, bruttó 580 millió forintba kerül. Az önkormányzat 2018-ban döntött és pályázott a fővárosi TÉR_KÖZ programjában a megvalósítás támogatására. Mint az önkormányzat honlapjáról megtudhatjuk: a pályázat kedvező elbírálásban részesült és 2019-ben elindult a tervezés, „azonban az Önkormányzat 2020 elején úgy döntött, hogy a 21. század kihívásai és lehetőségei új terveket követelnek meg.”

Az utca egy része sétálóutca lesz, nagy része új burkolatot kap. Szélesebbek lesznek a járdák, ugyanakkor kevesebb lesz a parkolóhelyek száma. Új zöldfelületek jönnek létre, átépítik a közvilágítást, a sétányon lesz sakkasztal, a játszótér mellett pedig egy csőszház és nyilvános WC és kondipark is.