„Józsefvárosban Kocsis Mátéék alatt lettek iszonyatos fejlesztések és nagyon helyes fejlesztések az Auróra utcai szakrendelőben. Lényegében tetőtől talpiig megújult a szakrendelő” – mondta pár napja Jámbor András országgyűlési képviselő. Jámbor az egészségügy egyes átalakításaival kapcsolatban szólalt fel a parlamentben.

A baloldali polgármester is a korábbi egészségügyi fejlesztéseket dicsérte
Erről szólt a vita a november 24-ei józsefvárosi képviselő-testületi ülésen is. Pontosabban arról, hogy jelen állás szerint az egyes településeken – ahol ehhez az önkormányzat hozzájárul – állami kézbe kerülhet a járóbetegellátás. Maga Pikó András is politikai nyilatkozatnak nevezte előterjesztését, amelyet hosszú vita után a baloldali többségű józsefvárosi képviselő-testület meg is szavazott: azaz, hogy „kiáll” a Szent Kozma Egészségügyi Központ államosítása ellen.

Pikó Jámborhoz hasonlóan elismerte, hogy a kerület egyik nagy értéke a Szent Kozma Egészségügyi központ, amelynek fejlesztéséért köszönet jár Józsefváros előző vezetésének.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A polgármester azt is elmondta, hogy 2020 óta folyamatosak itt a fejlesztések az Egészséges Budapest programnak köszönhetően, azt már ugyan nem tette hozzá, hogy a program nagy részben kormányzati pénzből indulhatott el.

Pikó: „Az állam által átvett szakrendelőket be fogják zárni”
Pikó szerint a tárgyalt egészségügyi törvények módosítása kapcsán a kormány szándéka egyértelmű és világos: „a járóbetegszakellátás államosítását szolgálja, az önkormányzatiság szellemiségével ellentétes, az ellátott állampolgárok érdekével ellentétes”. Pikó szerint a szakorvosok át fognak lépni a magánellátásba, a nyugdíjas korúak közül sokan be fogják fejezni a praktizálást. Az ingyenes egészségügyi ellátás így még több ember számára lesz elérhetetlen, „ez egy újabb lépés a fizetős egészségügy felé”.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A polgármester szerint jól látszik a folyamat vége,

az állam által átvett szakrendelőket be fogják zárni, erre a sorsra fog jutni az Auróra szakrendelő is…

A baloldal árnyékra vetődött
A vita során Vörös Tamás frakcióvezető (Fidesz-KDNP) elmondta:

a kormánynak olyan szándéka nincs, hogy egyes önkormányzatok hozzájárulása nélkül átvegyen szakrendelőket.

Juharos Róbert (Fidesz-KDNP) is többször kiemelte, a baloldal „árnyékra vetődött”, a módosítások több hónapja zajlanak, ezen kérdésen már túl vannak. A kisebb, hátrányos településeknek lenne a tervek szerint lehetősége arra, hogyha nem tudják fenntartani az ellátást, átadhassák az államnak.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A fideszes képviselők elmondták: nem csupán a Szent Kozma szakrendelő újult meg a korábbi vezetés alatt, de az összes kerületi rendelő is. Egry Attila (Fidesz-KDNP) kérdésére, hogy az önkormányzat több milliárdos tartalékából milyen egészségügyi fejlesztést tervez a helyi baloldal, nem érkezett válasz.