A jelölteknek az alábbi kérdéseket tettük fel:

  1. A lakosok szerint az utóbbi években megemelkedett a hajléktalanok száma Józsefvárosban. Ön szerint az Önkormányzat jól kezeli ezt a problémát? Ön mit tenne a megoldás érdekében?
  2. Komoly gondot okoz a Csarnok negyed lakóinak a köztisztaság. Ön mit tette, hogy a Pikó András polgármesterrel betartassa a köztisztasággal kapcsolatos vállalásait? Mit tenne másképpen?
  3. Minden korábbinál több pénzből gazdálkodik a kerület, tavalyról 12 milliárd forint maradt. Ön mit javasolna, mire költse az önkormányzat az eddig tartalékolt milliárdokat?

Fotó: Józsefvárosi Fidesz

Gondos Judit

  1. Hiába igyekszik a baloldali városvezetés ennek ellenkezőjét bizonygatni, mindenki a saját szemével láthatja, hogy jóval több hajléktalan van a közterületeken, mint korábban bármikor. Az ok pedig kézenfekvő: a helyi baloldal hibás döntéseivel hajléktalanparadicsomot varázsolt Józsefvárosból. Az a hír is elterjedt, hogy itt lakáshoz juthatnak a fedél nélküliek, ezért jönnek mindenhonnan, holott ezeknek az embereknek az ellátását ott kellene megoldani, ahol hajléktalanná váltak. A helyi hajléktalanok ellátására pedig volt egy mintaprogram, a LÉLEK-program, ennek a fejlesztésén kellene gondolkodni.
  2. A köztisztaság (és hiányának) kérdése sarkalatos pontja a Csarnok negyednek, de kezelhetjük tulajdonképpen egész Józsefváros problémájaként. A baloldal által leszerelt kukák sem segítettek a helyzeten. Az előző önkormányzati ciklusban számos takarítógépet vásároltunk, ezeknek a kapacitását kellene fokozni. A jelenlegi városvezetés most úgy próbál enyhíteni a problémán, hogy a fővárostól rendel takarítást azokon a területeken, ahol ez nekik egyébként is feladatuk lenne…
  3. Elsősorban vissza kellene állítani a társasházak támogatását a korábbi szintre, 2019-ben még évi 2 milliárd forintot fordítottunk a házak megújítására. Emellett több forrást kell biztosítani a rendőrök támogatására, valamint a kulturális területekre. A városvezetés – ígéretéhez híven – újranyithatná a Józsefvárosi Galériát, amely ingyenes programokat biztosított a helyieknek, és a Józsefvárosi Cigányzenekartól elvett támogatást is vissza adhatná.

Fotó: Simon György

Simon György

  1. Szerintem az Önkormányzat nem kezeli megfelelően a problémát. Jelen helyzet senkinek sem jó, olyan megoldást kell találni, ami az itt lakóknak is jó és a hajléktalanok is méltóbb körülmények között élhetnek. Sajnos a hajléktalanokat kiszolgáló szervezetek nagy része Józsefvárosban kezdett el szolgáltatni, ami a budapesti átlaghoz képest aránytalanul nagy terhet ró a kerületre. Hibát követ el az, aki ezt a problémát helyben próbálja megoldani. A hajléktalankérdés megoldása 23 kerület, azaz egész Budapest feladata kell, hogy legyen, ha minden kerület kiveszi a részét a feladatból, nemcsak a hajléktalanok élhetnek jobb körülmények között, hanem a józsefvárosi lakók is.
  2. Az elmúlt két és fél évben sokat romlott Józsefváros állapota, de az utóbbi két hétben már látok javulást. Sajnos a rendszeres takarítás sem jelent tartós javulást a szemét folyamatos újratermelődése miatt. Korábban már volt egy lakossági edukáció: „A csikk nem megy magától a szemetesbe!” Szerintem ez egy jó kezdeményezés volt, folytatni kellene. Nem közterületeket kell örökbe adni, hanem állandó szemétszedési akciót hirdetnék: „Fogadj örökbe minden nap 1 darab szemetet és dobd a kukába!”
  3. Családoknak már adtam pénzügyi tanácsot, de soha nem javasoltam a plusz pénz elköltését utazásra, autóra, hanem kizárólag értékálló befektetést ajánlottam. A kerületnek is ezt javasolnám. Lakhatási válság idején a legjobb a lakásállomány fejlesztése, a műszaki tartalom miatt kiadhatatlan lakások felújítása. Társasházak energiahatékonysági beruházásaira pályázat kiírása. Közintézmények felszerelése napkollektorokkal. Ezen beruházásokkal nemcsak a környezetünk lesz élhetőbb, hanem hosszútávon adunk választ az energiaválság kihívásaira.

Fotó: Facebook

Pityó László

A jelöltet több fórumon is igyekeztünk elérni, de nem válaszolt kérdéseinkre.