Az egyik legnagyobb elégedetlenség továbbra is a hajléktalanok helyzete, a köztisztaság és a közbiztonság területén tapasztalható. Többen panaszkodtak a parkok, közterek állapotára:

„Élhetetlenné vált a terület, a hajléktalanoktól nem tudunk kilépni a kapuból. Bűz van, fertőzésveszély, csökkentik a magántulajdonban levő ingatlanok értékét.” ( ) „Az utcákról mikor tüntetik el az életvitelszerűen ott élőket, akik, WC-ként használják az utcákat ??????”

A hajléktalanok számának jelentős megugrásával kapcsolatban Pikó András polgármester és Rádai Dániel alpolgármester belátták, a kerület túlterhelt hajléktalanellátó intézmények tekintetében, azonban a problémát Józsefváros nem képes egyedül megoldani, ezt – mint ahogyan azt korábban elődeik, Kocsis Máté és Sára Botond is hangsúlyozták – fővárosi szinten kell kezelni. A hajléktalanellátás kezelésére kerületi szinten a – Győri Péter vezette – Menhely Alapítvánnyal fognak együttműködést kötni.

Pikó: Szükség lenne a polgárőrségre

A közbiztonság javításával kapcsolatban Pikó András elmondta, számára a közösségi rendészet a legszimpatikusabb opció, ennek a közbiztonsági modellnek a megalkotásán dolgoznak. Emellett szeptembertől tervezik a Józsefváros közös biztonságáért kerekasztal létrehozását, amely egy olyan fórum lenne, ahol a polgármester és az érintett civil szervezetek egyeztetnének a témában – a közbiztonsági fórum nem újkeletű ötlet, a korábbi években is volt ilyen, csak nem ezen a néven futott.

Végül beismerte, hogy nagy szükség volna a polgárőrség újbóli felállítására, azonban ez nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik. Érthetetlen, hogy eddig miért tett meg mindent az ellehetetlenítésükért. (A Józsefvárosi Polgárőrség jelenleg működik, csak az önkormányzat nem támogatja a működését – a szerk.)

Romló köztisztasági tendenciák, bérlakások

A köztisztaság romló tendenciájával kapcsolatban a Pikó András elmondta, sokan helytelenül összekötik azt a hajléktalan üggyel, holott a kettő nem ugyanaz. A kerületben több szervezet is felelős a helyzet kialakulásáért, de megnyugtatásul elmondta, a Városüzemeltetési Igazgatóság két műszakban fertőtleníti a közterületeket.

Az egyik legnagyobb érdeklődés a lakáspályázatok kiírását övezte. A polgármester elmondta, a lakásrendeletet most módosították, lesz lehetőség minőségi lakáscserére pályázat útján, illetve a lakáspályázatokat is kiírták, azonban részletekbe nem akart bocsátkozni, az érintettek az üggyel kapcsolatban majd írásban kapnak választ a kérdéseikre.

Blaha Lujza térre és az Orczy térre nincs fedezet, holott korábban volt

Számos kérdés érkezett a nagyobb közterek felújításáról, különös tekintettel a Blaha Lujza és az Orczy tér megígért fejlesztéseiről. Az alpolgármester beismerte, valóban méltatlan állapotok uralkodnak ezeken a területeken, fontos, hogy ezeket mielőbb rendezni tudják, de sajnos nem áll rendelkezésükre elegendő anyagi fedezet a fejlesztésekre.

Mint korábban megírtuk, ezekre a beruházásokra már megvolt a forrás, azonban Karácsony Gergely főpolgármester döntése nyomán az Orczy tér projekt leállt, a Blaha Lujza tér rendezése pedig kétségessé vált. Egyedül a Corvin Áruház felújításáról derült ki, hogy a homlokzat restaurálása 2021 tavaszán kezdődhet el, abból a forrásból, amit Kocsis Máté lobbijának köszönhetően a kormány biztosított.

Amire nem érkezett megnyugtató válasz

A parkok állagmegőrzéséről, illetve új közterek létrehozása témakörben a polgármester elmondta: kiemelt feladatuknak tekintik a parkok biztonságát így a kerületőrök a legtöbb helyen napi 24 órás felügyeletet biztosítanak.

A jövőről Rádai Dániel alpolgármester egyelőre semmi biztosat nem tudott mondani, mert a járványhelyzet kapcsán megváltozott potenciális lehetőségeit ezzel kapcsolatban éppen most méri fel az önkormányzat.

A vendéglátóhelyek teraszainak nyitvatartási idejével kapcsolatban egyelőre nem tudták megmondani, mi lesz a végleges megoldás, az önkormányzat megpróbál párbeszédet kezdeményezni a lakók és a vendéglátók között és egy mindenki számára elfogadható konszenzust kialakítani.

Közétkeztetés

Az utóbbi hetekben nagy port kavart közétkeztetési botránnyal kapcsolatban elmondták, bár nyilvánvalóan hatósági ügy lesz az Önkormányzat szabálytalan eljárása miatt, de ez idő alatt sem maradnak közétkeztetési ellátás nélkül a kerületi fenntartású intézmények. Nagyjából ezek voltak a legfontosabb témák, majd azt ígérték, azokra a kérdésekre, amikre azonnal nem tudtak válaszolni, írásban később minden esetben reagálni fognak.