Még ha ezt nyíltan nem is hangoztatjuk, de egy normális (bár ki mondja meg, mi a normális) családban minden a gyerekről szól. Ha kisgyerekes szülőként moziba megyünk: tízből kilenc alkalommal valamilyen animációs filmre fogunk beülni. Ha útközben megéhezik a család, úgyis a gyerek(ek) kedvenc gyorséttermébe fogunk menni – akkor is, ha tudjuk, hogy ez nem a legegészségesebb. Ha családi programot keresünk, előbb fogunk elmenni az állatkertbe, vagy valamelyik hiper-szuper játszótérre, mint mondjuk egy múzeumba és az az utolsó kocka csoki is a gyereké lesz, még ha ez testi fájdalmat is okoz nekünk.

Gyereknek lenni jó dolog. Ezt az tudja igazán, aki már gyerek és felnőtt is volt. Mert miről álmodtunk gyerekként? Hogy majd, milyen jó lesz felnőttnek lenni, dolgozni, azt tenni, amit akarunk. De akkor még nem voltunk felnőttek és nem tudtuk, hogy nem mindig csinálhatjuk azt, amit akarunk és a munkában is el lehet fáradni. Mennyivel jobb ennél a nyári szünet, az édes semmittevés, az ágyból tévézés, az, hogy anya vagy apa elénk teszi a reggelit, az ebédet és a vacsorát, és semmit nem kell érte csinálnunk.

Gyereknek lenni jó

Gyereknek lenni jó dolog, szülőnek lenni csodálatos, de nem egyszerű. Hiszen szülőként embert kell faragnunk egy olyan lényből, aki évekig csak tőlünk függ, aki olyan felnőtt lesz, amilyen példát mi mutatunk neki. Úgy kell gyereket nevelnünk, hogy erre még recept sincs. Elolvashatunk több száz könyvet a gyereknevelésről és talán kaphatunk tőlük kapaszkodókat, de százszázalékos, mindenre jó szérumot úgysem fogunk kapni. Az pedig, hogy a következő generáció milyenné válik, nagyban függ tőlünk is, még akkor is, ha sokszor kikelünk az alattunk lévő generáció ellen. Kellett volna jobban csinálni, akkor nem kellene szörnyülködni.

Fotó: pexels.com

Gyereknek lenni jó dolog. Talán még Józsefvárosban is. Hiszen sokszor bosszankodunk a piszkos játszótereken, a kutyakakis utcákon, a padon fekvő csöveseken, de a gyerekek ezt nem érzik. Ők ezekkel nem foglalkoznak, ők élik felhőtlen világukat, és hogy bizonyos veszélyek elkerüljék őket azzal elég, ha mi foglalkozunk. De nekünk felnőtteknek foglalkoznunk kell ezekkel, hisz például mindennapos téma, hogy a kerületi vezetés be akarja vinni az úgynevezett érzékenyítést iskolánkba.

Gyerekprogramok a gyereknapon

Ezen a hétvégén azonban ne gondoljunk erre, hiszen Józsefvárosban is minden a gyerekekről fog szólni.

  • Az Uránia moziban szombattól szerdáig minden nap három gyerekeknek való filmet vetítenek.
  • A józsefvárosi tűzoltók vasárnap 10 órától a Dologház utcai tűzoltó laktanyában várják a gyermekeket.
  • A Fiumei úti sírkertben vasárnap délután családos sétát szerveznek.
  • A Nemzeti Lovardában pedig kétnapos gyerekhétvége lesz, lovastornával, kutyásbemutatóval, rengeteg játékkal.

De ne feledjük, olyan remek helyek is vannak kerületünkben, mint a Fűvészkert vagy a Magyar Természettudományi Múzeum, ahova gyereknapon kívül is érdemes ellátogatni a kisebekkel, mert hatalmas élményben lesz részük.