Józsefváros 2019 óta íródó, Pikó András polgármesterségével fémjelzett történetét az egyre romló közbiztonsági és köztisztasági állapotok mellett a jelentős fejlesztések szinte teljes elapadása, illetve az előző, polgári városvezetés idején tető alá hozott felújítások elodázása jellemzi. Jó példa erre a Déri Miksa utca korszerűsítése, amelyre már Sára Botond polgármestersége idején megvolt a terv és a forrás is, így az már rég készen lehetne.

Rajtra kész volt a projekt, ám eddig egy kapavágás sem történt

Noha a Sára Botond vezette Józsefvárosi Önkormányzat már 2018 szeptemberében nyert 270 millió forintos forrást a Déri Miksa utca felújítására, s a lakossági egyeztetésen alapuló kész tervek is a rendelkezésre álltak, csak most indul az utca rendbetétele. Emlékezetes, a 2019 októbere után, Pikó András vezetésével felálló baloldali többségű önkormányzat nem kezdett bele a kivitelezés megvalósításába, hanem „újratervezte” a projektet.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A baloldal több éves huzavonája egyrészt azt eredményezte, hogy 2022 júniusában még mindig arról beszélünk, hogy végre elindul a munka és nem arról, hogy kész a fejújítás. Pikóék időhúzása következtében azonban a kivitelezési költségek is jelentősen megemelkedtek…

A józsefvárosiak a kárvallottjai a baloldali huzavonának

„A Csarnok negyediek, de minden józsefvárosi látja a kárát annak, hogy a baloldali városvezetés 2019-ben lesöpörte a Déri Miksa utca kész tervvel és forrással is rendelkező felújítását”

– mondta a Hírnyolcnak Gondos Judit, aki a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a június 26-i időközi választáson. Emlékeztetett: ha Pikóék nem várnak ennyit a munkálatok elkezdésével, az már régen kész lehetne, és a környék lakói is túl lehetnének már a felújítással járó esetleges kellemetlenségeken.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

„Nem ez az egyetlen, a 2019-es választások idején már rajtra készen álló fejlesztés, amelyet a baloldal elodáz, vagy egyszerűen csak egy tollvonással eltöröl; így járt az Orczy tér felújítása is. Önkormányzati képviselőként mindent meg szeretnék tenni azért, hogy minél több fejlesztés időben valósulhasson meg a józsefvárosiak érdekében”

– hangsúlyozta Gondos Judit, az 5. számú választókerület képviselőjelöltje.

Baloldali recept: Időhúzás, kisebb fejlesztés, drágábban

A Déri Miksa utca kálváriája hasonlóságot mutat a Blaha Lujza tér felújításának történetével, amelyre Kocsis Máté és Sára Botond Tarlós István korábbi főpolgármesterrel kötött megállapodása után szintén megvoltak a kész tervek és a forrás, amely ráadásul tartalmazta volna a Somogyi Béla utca felújítását is.

Fotó: Hírnyolc

Ezt azonban Karácsony Gergely főpolgármester visszavonta „újratervezésre”, amely eredményeképpen kevesebb műszaki tartalommal, de drágábban valósul meg a tér felújítása, és a Somogyi Béla utcai munkálatokat sem tartalmazza.