Rendőrök meghallgatásával folytatódott szeptember 10-én Szarvas Koppány Bendegúz és Fekete-Győr András bírósági pere, amelyben a politikusokat hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják. A vád szerint – nevezettek – 2018-ban részt vettek egy erőszakos tüntetésen, amelyen Szarvas Koppány Bendegúz egy 400 milliliteres, kapszaicinoid hatóanyagú könnygázszóró palackkal a rendőrsorfal tagjai irányába fújt, majd a rendőrök felé dobott egy szikrázó tárgyat, amellyel eltalált egy rendőrt. Fekete-Győr András pedig célzottan hajított egy meggyújtott füstgránátot a rendőrök irányába.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A tárgyaláson a sorfalat álló rendőröket hallgatta meg a bíróság. Mint mondták: a tüntetés békésen indult, de az idő előrehaladtával egyre erőszakosabbá vált. Repültek a rendőrökre az üvegek, kövek és egyéb tárgyak. Az egyik rendőr arról számolt be, hogy éppen előtte csapódott be egy füstgránát, ami amellett, hogy szúrós szagú volt, a látásban is korlátozta. A másik rendőr pedig arról beszélt, hogy a tüntetők magatartásukkal és szóval is nyilvánvalóvá tették, hogy be akarnak menni az épületbe. A tárgyalás a szakértők meghallgatásával folytatódik a későbbiekben.

Megkérdeztük Szarvas Koppány Bendegúzt, aki korábban lámpavason látta volna azokat, akik nem értenek vele egyet, továbbá arról értekezett, hogy a békés tüntetések alternatívája, hogy vér folyjon mit szól ahhoz, hogy a Józsefvárosi Fidesz alelnökét a napokban megtámadták aláírásgyűjtés közben. A momentum képviselője ronda dolognak tartja az esetet. Mint mondta, mindkét oldalnak van ebben felelőssége, és gondolkodik rajta, hogy hogyan lehetne ez ellen közösen kiállni. A „megdolgoznak a fiúk a lámpavasért” kijelentését pedig éppen ellenkezőleg gondolta: úgy értette, hogy ha felhergelik az embereket, az agresszió elszabadul, csak rosszul fejezte ki magát, amiért már bocsánatot kért korábban.