Hogyan értékeli az elmúlt 3 évet?

2019 egy komoly fordulópont volt a kerület életében. Nemcsak azért, mert szűk többséggel, de a baloldali koalíció szerezte meg a város vezetését, hanem mert megállították azokat a korábbi fejlődési irányokat, amelyek látványos eredményekkel gazdagították Józsefvárost. A Fidesz-KDNP a rend, a köztisztaság, az élhető környezet és az emberek életének jobbá tétele mentén képzeli el Józsefváros fejlesztését. A baloldal pont az ellenkezőjét csinálja: felszámolta a polgárőrséget, a közbiztonság kikerült a fókuszból, a magukat környezetvédőnek tartó politikusok pedig olyan ábrándokat kergetnek, hogy a rovaroknak, elsősorban a méheknek élőhelyet kell biztosítani a buszmegállókban. Ez a „woke” ideológia a világon máshol is nagy károkat okoz. Ráadásul minősíthetetlen stílusban és hangvételben nyilatkoznak meg: lásd Szarvas Koppány Bendegúzt, aki akasztással fenyegette meg politikai ellenfeleit. A demokráciaértelmezésük agresszív hatalomgyakorlásban merül ki: most éppen ki akarják szorítani a bizottságokból a fideszes politikusokat.

A leggyakoribb lakossági panasz a köztisztaságra vonatkozik. Helyi lakosként mi a tapasztalata?

Ne felejtsük el, hogy Pikó András számos be nem váltott ígérete közül az egyik az volt, hogy jelentősen javítják a köztisztaságot. Kétségkívül, a főváros belső kerületeként Józsefváros számos kihívással küzdött és küzd, ilyen a köztisztaság is. Azonban nemhogy nem léptünk előre ezen a téren, hanem egyenesen visszafejlődött a kerület. A baloldal olyan álcivil szervezeteket támogat, amelyek filozófiája az, hogy minél több szociális problémát hozzanak az amúgy is nehézsorsú kerületbe. Idehozzák, azonban ezek valódi megoldásával már nem foglalkoznak, így ez a problémahalmaz rászabadul azokra a közterületekre, amelyeket az előző fideszes városvezetés tett rendbe.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Pikó András mindig hárítja a felelősséget, ha a közbiztonságról esik szó. Valóban nincs ezzel dolga egy városvezetőnek?

A polgármester egyetlen egy dolgot űz professzionális szinten: a mellébeszélést, hárítást. Mi egy problémamegoldó kerület voltunk, nemcsak a közbiztonság terén, hanem például a kábítószer elleni küzdelemben is. Most viszont a baloldal felszámolta azokat a programokat, amelyekkel korábban nagyon jelentős javulást értünk el mind a prevenció, mind a rehabilitáció, mind a kínálatcsökkentés területén. Ugyanez történt a köztisztasággal is, amikor segédkeztek Karácsony Gergelyéknek abban, hogy utcai szemetesek százait szereljék le Budapesten. Ugyanígy verték szét Budapest és Józsefváros közlekedését, forgalomtechnikáját: nem készült semmilyen tanulmány, amikor csökkentették a parkolóhelyek számát, valamint kerékpár-utakat alakítottak ki. A lakossági parkolási díj bevezetése az itt lakók számára nem fogja megoldani a parkolási gondokat, csak elégedetlenségi hullámot generál. Ez ugyanis egy színtiszta baloldali megszorítás.

A napokban fogadták el a kerület költségvetését. Mit emelne ki ebből?

Soha ilyen magas összegből nem gazdálkodhatott Józsefváros, mint most: 37,9 milliárd forint a főösszeg. Az iparűzési adó növekszik, a város gazdasági helyzete pedig stabil. Ennek az az alapja, hogy amikor 2009-ben átvette a Fidesz a kerület vezetését, akkor egy óriási hiányt kellett felszámolnia – az Orbán-kormány konszolidálta a Gyurcsány idején eladósított önkormányzatokat. Ebből a helyzetből tudtunk építkezni, és 2019-ben 13 milliárdos költségvetési tartalékkal adtuk át a város vezetését. A baloldal a mai napig ezen a stabil költségvetésen üldögél, mondhatni, hiperpasszívan. Mint egyik fideszes képviselő kollégám rávilágított: a felelős gazdálkodás elveit sértik azzal, hogy egy erős inflációs környezetben „a párnacihában” tartják a pénzt. A városfejlesztés nem kívánságműsor, nem azt várják a választók, hogy ne csináljanak semmit a politikusok, Pikó Andrásék sajnos mégsem tesznek semmit. A városvezetés feladata az lenne, hogy a lakosság életét segítsék, a lakókörnyezetet tegyék élhetőbbé, és mi ezt annak idején meg is tettük.

Egyébként megdőlt az az álságos siránkozás, amit a polgármestertől hallunk, miszerint ki van véreztetve a kerület. Annak, hogy a baloldali politikusok nem dolgoznak, nem lehet oka pénzhiány, hiszen tele van a kassza.

Az elmúlt 3 évben hatezerrel csökkent a kerület lakossága. Hogyan kell ezt értelmezni?

Mivel egyre élhetetlenebbé válik Józsefváros, elkezdtek kitelepülni mindazok, akiket zavar az a gettósodás, amit a jelenlegi vezetés a maga városvezetési filozófiájának tart. Én azt gondolom, hogy ha 2024-ben meg tudjuk állítani a baloldal ámokfutását, akkor ezeket a problémákat helyre lehet és kell hozni, mert nem lehet cél, hogy egy ilyen nagy múltú, polgári város kiürüljön és tönkre menjen.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Miniszteri biztosként azon dolgozik, hogy Magyarország újra embert küldjön az űrbe. Mit profitálhat ebből hazánk?

A Nemzetközi Űrállomáson minden pillanat óriási értéket képez a tudományos közösségek számára. Túl azon, hogy kifejezetten magyar fejlesztésű műszerek sorát fogjuk ebben a programban használni, már az előkészületek alatt is új tudományos eredményeket tudnak letenni a résztvevő kutatóegyetemek az asztalra. Az űripar és az űrgazdaság ma már a világgazdaság és a biztonságpolitika sarokköve és alapja: jelentős szerepe van például a navigációban, a telekommunikációban, a mezőgazdaságban is.

Advent időszaka idén kicsit más. Négygyermekes anyaként hogyan tud ráhangolódni a karácsonyra?

Azt gondolom, hogy minden magyar honfitársunk nevében mondhatom, hogy nehéz évet zárunk idén. Éppen ezért nehezebb az ünnepi készülődés, mint korábban. Ezzel együtt azonban mindent megteszünk, mert a legfontosabb, hogy az érzéseink, a szívünk, a lelkünk rendben legyen. Próbálunk arra figyelni, ami ennek az ünnepnek a lényege.

Azt kívánom mindannyiunknak, hogy a Jóistenhez fordulva belső megnyugvással tudjunk azokhoz az értékekhez még erősebben kötődni, amelyek meg tudnak minket tartani, egy olyan viharos időszakban, mint amin most keresztül kell mennie Magyarországnak és az egész világnak.