Sokan megdöbbenve tapasztalják, hogy a járvány előtti társasházi felújítási árajánlatok már nem érvényesek, és nem ritka a 30-40 százalékos áremelkedés sem.

Az okok:

  • megnövekedett az építőipari anyagok ára
  • megemelkedett a fővállalkozó által fizetett munkabér a munkások részére
  • a koronavírus járvány miatti bevételkiesés kompenzálása.

A megnövekedett anyagárak jelentik az elsődleges problémát, amivel kapcsolatban már a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálócsoportot is felállított kartellgyanús tevékenységekről szóló panaszok miatt. A szakmunka ára emelkedésének oka a kereslet növekedése: a szakemberek jelenleg válogathatnak a beérkezett ajánlatkérésekből. Egyesek pedig igyekeznek a koronavírus miatti bevételkiesésüket valahogy most „behozni”: sokan köztük olyanok is, akik nem mesterük szakmájuknak.

Az önkormányzat most alig segít

Éppen ebben az időszaban lenne nagyon fontos, hogy az önkormányzat kiemelten támogassa a társasházakat, de sajnos Józsefvárosban most nem ez történik Jóval kevesebb jut a társasházak felújítására, mint korábban, annak ellenére, hogy nemrég derült ki: a kerületnek tavalyról 4,9 milliárd forintja maradt.

Mire figyeljünk oda?

A nagyobb projektek esetén érdemes a társasháznak előre meghatároznia a műszaki tartalmat és arra versenyeztetni az ajánlatevőket, így biztosan olyan munka kerül elvégzésre, amilyet szeretne a közösség. Kifejezetten szükséges a referenciamunkák vizsgálata: ki kell szűrni a megnövekedett vállalkozói árak miatti „szerencsevadászokat”, akik valójában nem értenek a szakmához. Mindenképpen javasolt műszaki ellenőr alkalmazása, aki a ház érdekeit figyeli, és meg is van hozzá a szaktudása.