„Szerencsére a kormány az ellenzéki polgármester urak cselekedetei ellenére is megvédi a nemzetiségeket, közöttük bennünket romákat is, és a cigányzenét is” – mondta kedden az Országgyűlésben Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló. Ezt arra reagálva fejtette ki, hogy Pikó András, Józsefváros baloldali polgármestere drasztikusan leépítette a Józsefvárosi Cigányzenekart.

Farkas Félix kiemelte: Kocsis Máté polgármestersége idején a kerületi roma nemzetiségi önkormányzattal együttműködésben hívták életre az együttest, 2009-ben 51 fővel indultak, 2018-ra 75 tagot számlált a zenekar.

Erre jön Pikó András, az ellenzék polgármestere, és két lépcsőben 15 főre csökkenti a zenekar létszámát

– mondta Farkas Félix emlékeztetve: Pikó András 60 embertől vette el a munkáját a koronavírus-járvány kellős közepén, ezzel 60 család megélhetését. „Mi ez, ha nem a roma kultúra ellen elkövetett merénylet?”

Pikó András roma kultúra elleni támadását hatalmaskodásnak és a cigányzenével szembeni arroganciának nevezte közösségi oldalán Kocsis Máté. Józsefváros országgyűlési képviselője szerint:

a kultúragyűlölő Pikó András a haverokra tud idén is újabb százmilliókat költeni, a világhírű cigánymuzsikát viszont kinyírja.

Egyébként a baloldali szivárványkoalíció másik polgármestere, a Gyurcsány-párti (DK) Niedermüller Péter februárban az erzsébetvárosi Erőművház bezárásával a 100 Tagú Cigányzenekart fosztotta meg a próbálás lehetőségétől. Niedermüller ezzel – Farkas Félix szerint – az egész ellenzéki összefogás véleményét tolmácsolta.

Sok kultúraellenes lépést tett már Pikó András

A Józsefvárosi Galéria, a Zászlómúzeum és a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ bezárásáról január közepén döntött Pikó. Józsefváros baloldali polgármestere a döntést a szűk költségvetési keretekkel magyarázta, amit szerinte a kormányzati elvonások okoznak. Ezek után viszont kiderült, a kerület idei költségvetése 28 milliárd forint, vagyis 4 milliárd forinttal több, mint az elmúlt években.

Pikó András intézményeket bezárató döntéseiről, megszorításairól, kultúraellenes lépéseiről itt, itt, itt és itt írtunk.