Az elmúlt években külső és belső felújításon is átesett a kerület főterén álló Szent József plébániatemplom. Állami támogatásból előbb a homlokzat szépült meg, legutóbb pedig a belső tereket is korszerűsítették. A legnagyobb változás a szentélyben történt, itt padlófűtés került beépítésre, és egy lépcsőfokkal alacsonyabbra került a szint. Modern hangtechnika lett beépítve, illetve elkészült a téli kápolna, a sekrestye és új köntöst kapott a hittanterem is. Az elkészült munkálatokat ünnepi szentmisével zárták le, amelyen Erdő Péter bíboros áldotta meg a megújult templomot.

Michels Antal: Kívül-belül megújult a Szent József templom

„A külső feltételek javulásával belülről is meg kell újulnunk”

„Emlékeztessen ez arra, hogy a külső feltételek javulásával belülről magunknak is meg kell újulnunk” – mondta Erdő Péter bíboros homíliájában.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A Lukács könyvéből idézett evangéliumról Erdő Péter szerint nem a hűtlen intézőről kell példát vennünk, aki meghamisítja az okiratokat, hanem arról, hogy időnyomás alatt lévő ember emberi kapcsolataiért tesz. Emlékeztetett: nekünk is kötelességünk gondolni az élet rövidségére, és arra, hogy a kezünkön átmenő értékeknek a szenvedélyes megragadásával kell élnünk.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Felelősek vagyunk, hogy hogyan bánunk az idővel – tette hozzá Erdő Péter. A bíboros szerint a legértékesebb, amit megszerezhetük és felajánlhatunk másokért, az maga az eucharisztia, az áldozat, ami az emberiség számára megszerezte az örök üdvösség lehetőségét.

Michels Antal plébános köszöntötte a szentmisén megjelent Kocsis Mátét, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetőjét, a kerület korábbi országgyűlési képviselőjét, volt polgármesterét is, Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárát, Gondos Juditot, a körzet önkormányzati képviselőjét. Köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak, hogy a templom megújuljon.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Mária oltalmazza és segíti ezt a közösséget is

Soltész Miklós államtitkár a szentmisét követően emlékeztetett, hogy bár Gyurcsány Ferenc a napokban gúnyosan közölte: Szűz Mária levette kezét az országról. Ennek ellenkezőjét bizonyítja, hogy az egyházi iskolákat évente többszázezer fiatal választja, a rendezvényeket – például a szeptember 17-ei Mindszenty-zarándoklatot – óriási érdeklődés övezte, sorra újulnak meg a főegyházmegye közösségi házai, iskolái, templomai. Mária végig oltalmazza és segíti ezt a közösséget is – hangsúlyozta.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Újjáépült a Golgota tér stációsora, megújult a plébániaépület, és most a templom – sorolta, majd köszönetet mondott, akik támogatták ezeket: bíboros atyának, plébános úrnak, építőknek, mestereknek és a közösségnek, valamint Kocsis Máté frakcióvezetőnek az együttműködést, amely Józsefvárost továbbra is segíti és támogatja.