A vidám kerekesztal-beszélgetés apropóját a mindhármójuk által művelt ökölvívás adta, és számos „kulisszatitokra” is fény derült. Madár elárulta, hogy igazából nem is akart ökölvívó lenni, gyerekként birkózni szeretett volna. Azonban a KSI-ben nem volt birkózó szakosztály. Ezért apja levitte a bokszterembe, ami szerelem volt első látásra.

– Abban a pillanatban úgy éreztem, hogy basszus, én ide születtem! Ahogy bementem, az a miliő, az az izzadtságszag, azok a szúrós tekintetek, azok mind-mind a lételemem – emlékezett vissza Madár.

Erdei Zsolt: Az ökölvívás segít összpontosítani a hátrányos helyzetű gyerekeknek

Szerelem első rúgásra

Kecskeméti László bevallotta, hogy élete legnagyobb verését iskoláskorában egy lánytól kapta, aki épp a legkényesebb testrészén rúgta meg. A dologból ezután hatalmas szerelem lett. (A sikertörténet ellenére olvasóinknak nem ajánlanánk ezt a fajta férfi szívhez vezető stratégiát.)

Dopemanről pedig kiderült, hogy – ki hitte volna? – mindig is eminens tanuló és jó gyerek volt, aztán gimis korában elkezdett vonzódni az „utcagyerekséghez”, amit „később egész szélsőséges módon valósított meg”, de szerencsére túlélte.

Dopeman: A mostani vezetésnek nem sok köze van a józsefvárosi életérzéshez és a nyolcadik kerülethez

Gyakran ételre sincs pénzük

Az egyik legfontosabb téma azonban a tehetséggondozás volt. Madár sokat járja az országot, és rengeteg tehetséges gyerekkel találkozik, ahol a családnak nemhogy sportolásra, de a napi betevőre sincs pénze.

– Főként a keleti országrészben akadnak hihetetlen adottságú roma gyerekek, olyan született kéz-láb koordinációval, hogy az elképesztő. A tehetséggondozó programokkal felkaroljuk őket, és közben pedig lehet, hogy mi is profitálunk abból, hogy a gyerekeink között ott vannak a leendő Európa-, világ- vagy olimpiai bajnokok – fejtegette Madár, aki maga is végigjárta ezt az utat.

„Az elégedett emberek nem bántják a világot”

Kecskeméti László elmondta, örökbefogadott gyerek volt, ráadásul halmozottan hátrányos helyzetű: édesanyja meghalt kétéves korában, édesapja egyedül nevelte.

– Nem volt könnyű sorsunk, így tökéletesen rálátok arra a helyzetre, amiben sok kisgyerek van. Ha találunk egy tehetséget, akkor ki kell emelni, gondozni kell, és segíteni őt a mindennapokban is. Sajnos óriás tehetségek kallódnak el, mert senki nem fogja a kezüket: egyszer csak eltűnnek a teremből, mi pedig sírunk utánuk, hogy mekkora bajnokok lehettek volna – mondta az edző.

Fotó: Olvasói fotó

Dopeman úgy vélte, valamiben minden gyerek tehetséges és az, hogy mennyire lesz boldog majd a felnőtt életében, azon múlik, hogy megtalálja-e az útját.

– A tehetséggondozásban a legfontosabb, hogy elégedett embereket bocsát a világra. És az elégedett emberek nem bántják sem magukat, sem a világot – magyarázta Dopeman.

Nem csak a gyerekeknek segít

A beszélgetés után Kecskeméti László a Hírnyolcnak elmondta: a Zrínyi Miklós Kick-box Akadémia és az Erdei Zsolt nevével fémjelzett Madárfészek Ökölvívó akadémia között létrejött egy együttműködés. Ennek a keretében a kick-boxos srácok péntekenként ingyenesen edzhetnek a Madárfészekben, és az ökölvívók is átjárhatnak a Lovassy utcába, ha rugdosni támad kedvük. Az akadémia az Egyszülős Központtal is kialakított együttműködést, amelynek keretében lesz egy sportnap, ahol a gyerekek 20-30 ezer forint értékben kapnak sportszereket.

Kecskeméti László nem csak a hátrányos helyzetű gyerekek népszerű mentora, hanem a józsefvárosi közéletben is aktív. Igyekszik meghallani a kerületiek problémáit, és a jó ügyek mellé állni. Hol aláírást gyűjt, hol pedig a közmeghallgatáson szólal fel a lakosság hangjaként.

Összefogás: Védegylet óvja majd az edzésre igyekvő kicsiket

– A legnagyobb sikerem az volt, hogy az általam indított petíció eredményeképp sikerült megszüntetni Kálvária térrel szembeni Shell-kutat, ami nappal gyakorlatilag egy bűnözői találkapont volt, éjszakánként pedig a helyi bandák által uralt közterületi bulihellyé változott – mesélte László. – A jövőben szeretném felkarolni a Turbina ügyét, mert a jelenlegi formájában nagyon zavarja a lakókörnyezetet. Vagy ott van a Szeszgyár utca és a Dugonics utca ügye, ahol két magántulajdonú ingatlan vált szemétlerakóvá és drogtanyává. Szeretném elérni, hogy az önkormányzat felszólítsa a tulajdonost a körülmények rendezésére. És van rengeteg kisebb helyi ügy is, ahol igyekszem segíteni, például társasházak akadálymentesítésénél – számolt be a Hírnyolcnak edző.