Tüsszög, viszket-, könnyezik a szeme, és nem érti, miért jelentkeznek a pollenallergiára jellemző tünetei, amikor a belváros közepén lakik? Könnyen előfordulhat, hogy csupán egy üres – gazzal benőtt – telek környékén él, vagy gyakran vezet az útja mellette. Józsefvárosban még mindig számos üres telek található, amelyek között van önkormányzati, és van magántulajdon is.

Egy poszttal letudva a feladat?

Az önkormányzat weboldala évente közzéteszi, hogy a parlagfű, illetve az allergén gyomok virágzását az ingatlantulajdonos/használó köteles megakadályozni, illetve fenntartani azt a vegetációs időszak végéig. Ha ez nem történik meg, akkor a védekezést a jegyzőnek kell elrendelni, emellett 15 ezer és 5 millió forint közötti bírság is kiszabható. Bejártuk a kerületet, hogy megnézzük, milyen állapotban vannak az üres telkek, eleget tesz-e az önkormányzat a kötelességének, vagy letudta azt egy Facebook-poszttal: miszerint mindenki vágja le a telkén növő gyomokat, hogy megakadályozza a parlagfű virágzását.

„Amilyen a gazda, olyan a háztája”

Ismerik a mondást, hogy „Amilyen a gazda, olyan a háztája”? Nos, az önkormányzat és számos magántulajdonos is rossz gazdának minősül, mert elképesztő állapotban vannak egyes üres telkek. De hát hogyan is várható el a magántulajdonosoktól, hogy elvégezzék az ezzel kapcsolatos feladatukat, ha az önkormányzat maga sem végzi el a kötelességét? Itt van például a Dobozi utca 13., vagy a Kőris 4/B. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlan, ahol méteres a gaz, közötte pedig mindenhol szemét. Ezek mellett a Dugonics utcában, a Magdolna utcában, a Lujza utcában, a Diószegi Sámuel utcában is elképesztő állapotú – szemetes, néhol embermagasságig érő gazzal benőtt – üres telkeket találtunk.