Ellentmondásba keveredett saját magával Pikó András

Bányai Rudolf | 2021. 01. 19. – 08:51

„Valódi tartalékok nélkül vettük át a kerület irányítását” – mondta Pikó András a Karácsony Gergellyel és több baloldali városvezetővel tartott online sajtótájékoztatón január 18-án, amin Budapest helyzetére kívánták felhívni a figyelmet. Józsefváros polgármestere így saját magával keveredett ellentmondásba, hiszen 2019. október 22-én a kézjegyével látta el azt a jegyzőkönyvet, miszerint Sára Botondtól plusz 13 milliárd forintos egyenleggel vette át Józsefváros vezetését. Később az is kiderült, 2019-ről további 2,6 milliárd forint maradványpénz is rendelkezésére állt Pikó Andrásnak. 

© Fotó
Karácsony Gergely Facebook-oldal

Mintegy 22 millió forintból indított az egész várost beterítő közterületi kampányt a Fővárosi Önkormányzat és több kerület. A baloldali városvezetők célja, hogy felhívják a figyelmet a kormányzati „elvonásokra”, például az önkormányzatok bevételét gyarapító iparűzési adó részbeni elengedésére, amellyel a kormány a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat kívánta megsegíteni. A plakátkampány nyitányát online sajtótájékoztató előzte meg, amelyen felszólalt Karácsony Gergely és több baloldali polgármester.

Pikó András arról beszélt, hogy elkeseredett és indulatos, mert szerinte példátlan elvonások sújtják a kerületet. Úgy véli, Józsefváros három pontban kiemelkedik a többi kerület közül: egyrészt ez legnehezebb sorsú kerület a lakosság összetétele miatt, másrészt valódi tartalékok nélkül vették át a kerületet és itt történt a legnagyobb kormányzati elvonás.

15,6 milliárd forinttal vette át a kerületet Pikó András

Ezt Pikó András 4,5 milliárdra teszi, ami csak úgy jön ki, hogy ha a polgármester beleszámította azokat a fel nem használt fejlesztési forrásokat is, amiket nem hívott le időben. Sőt, tartalmaznia kell a káptalanfüredi gyermeküdülő felújítására szánt 1,7 milliárd forintot is, amit az EMMI azért tart vissza, mert a terveket teljesen átdolgozták Pikóék. Ez az összeg Kocsis Máténak köszönhetően ugyanakkor újra rendelkezésre áll, ha Pikó András újra kérvényezné azt. Továbbá azokat a kieső bevételeket is beleszámolhatta, amelyek a járvány miatt minden települést érintenek.

Sára Botond a hírre reagálva azt írta: „nem tudom, Pikó Andrásnak mit jelent az érdemi tartalék, de a 13 milliárd + 2.6 milliárd forint pénzmaradvány úgy gondolom, annak számít. Pontosan ekkora összeggel adtam át neki Józsefvárost 2019 októberében, íme az általa is aláírt jegyzőkönyv. Igaz feladat is társult mellé, amiből semmit nem valósított meg. Azt már csak ő és a haverjai tudják, hova lett a pénz!?”

2021-ben 116 milliárd állami támogatást kapnak az önkormányzatok a kormánytól

Az online sajtótájékoztatót megelőzően Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára arról adott tájékoztatást, hogy a kormány 2021-ben is százmilliárdokat biztosít a főváros működésére és fejlesztésére. Idén a fővárosi és kerületi önkormányzatok együttesen 116 milliárdot kapnak Budapest működési kiadásainak fedezésére, több mint harmadával növekszik a kormányzati támogatás – közölte az államtitkár.