A Kálvária teret 2014 őszén újították fel teljesen a Józsefváros újjáépül program elemeként, akkor rá sem lehetett ismerni a korábban teljesen lepusztult térre. A 2018-ban elindult Orczy Negyed Program – a környék fejlesztéséről szóló 2 milliárd forintos szerződést az akkori polgármester, Kocsis Máté és Varga Mihály pénzügyminiszter írta alá – egyik újabb állomásaként most tovább szépült a Kálvária tér: megújult a játszótér, fitneszparkot, újabb ivókutat alakítottak ki, beton beugrókra pedig – korábbi füves területek helyére – sakkasztalokat helyeztek. (Mondjuk sakkozni még itt senkit nem láttunk. Sörözni igen.)

Valóban ráfért már a térre egy kis ráncfelvarrás, de valahogy ez a plasztikai műtét nem igazán sikerült úgy, ahogyan elvárható lett volna, pedig a pénz megvolt rá.

No de milyen lett?

A Józsefvárosi Önkormányzat pár napja tette közzé közösségi oldalán az örömhírt, hogy elkészült a játszótér: „ olyan kiegészítő munkák valósultak meg, melyek a tér használatát bővítik, új játszóelemek kerültek telepítésre eséscsökkentő gumiburkolattal, továbbá a park és a játszótér területén a növényállományt is frissítettük.”

„Tegnap megnéztük, 5 perc után el is jöttünk…”

Már a bejegyzés alatt is elég sok hozzászólás érkezett, pozitív csak elvétve volt köztük, többen inkább nemtetszésüknek adtak hangot. Egy anyuka részletesebben is leírta tapasztalatait:

Tegnap megnéztük, 5 perc után el is jöttünk. 1 kisebb csúszda, max. 2 éves korig használható, lányom 4 éves nagy csúszdás, nem tudta használni. Kisfiam 8 éves, semmit nem tudott csinálni. A tér ¾-e gumi a többi ¼ része maradt a régi, olyan mintha nem maradt volna a többire pénz És az a földes felület???! Ugyanannyi pad van, mint amennyi volt: kb 3 db. Kevés. Nincs árnyék sem. Óriási csalódás számunkra. A katica és a méhecske figura helyett lehetett volna más is, pl. nagyobbaknak csúszda. Inkább a Losoncira mentünk át. Hiába régi, de még így is jobb, mint ez! Azt hittük, színvonalasabb lesz.

Többen is hasonló véleményen voltak:

  • Lehet én vagyok negatív, de elég kiábrándító lett! Se babahinta, se csúszda vagy felfrissített homokozó!
  • Csak épp elfelejtették a munkálatok után takarítani, tele a régi csavarokkal stb. Csak épp nulla árnyékkal használhatatlanok a tűzforró játékok! A tervező nagyon ügyes, ja nem….
  • Igazából csak hintázni lehet a nagyoknak…lett egy kis csúszda a nagy helyett, homokozó nincs, árnyék nincs

A kommentek csak elvétve találtunk pozitív véleményt, hasonlóan vélekedtek a 8. kerület – ITTT LAKUNK! Facebook csoportban is:

Őszintén, úgy gondolom, hogy a tervezőnek nincs gyereke…Egy 4 éves és egy 1 éves fiam van.

A pici játszótérhez a nagy fiam már nagy…a pici még pici…A nagy mászókához a nagy fiam még pici…de még én felnőttként sem tudok vele mit kezdeni. Szerintem életveszélyes lett a kivitelezése.

Az anyuka szerint ennyi pénzből, jobban gazdálkodva gyermekbarátabb játszóteret is lehetett volna készíteni, véleménye szerint

ez így élvezhetetlen.

A Józsefvárosi Önkormányzat a kritikákra egyelőre nem reagált, reméljük azért majd megteszik, illetve figyelembe veszik a lakosok észrevételeit, és javítják hibáikat, bővítik a játszóteret. Esetleg lehet, hogy érdemes lenne az apukák, anyukák véleményét is kikérni…