A száz százalékban önkormányzati tulajdonú bérház állapota az utóbbi időben jelentősen leromlott. A körfolyosók vasszerkezetei elrohadtak, darabok hullottak le, ezért a lakóközösség az önkormányzathoz, mint tulajdonoshoz fordult az életveszély elhárítását kérve, ám mindezidáig nem történt semmi.

Pár hónappal ezelőtt is szóltunk már, mutattuk nekik, hogy be van repedve a gang több helyen és lógnak belőle darabok, de nem történt semmi az ügyben

– mondta el az egyik elkeseredett lakó, aki megelégelte az önkormányzat tesze-toszaságát és a Hírnyolcon keresztül fordult a nyilvánossághoz. A 18 lakásos épületben több kisgyermekes család lakik, a gyerekek sokszor vannak kint, és félő, hogy egyszer „a fejükre dől a ház” – fejtette ki a lakos felháborodva, hogy az önkormányzat cége csak azután ment ki a helyszínre, miután már jópár betondarab leesett magától életveszélyes állapotot teremtve. 

A férfi szerint a probléma gyökere az ereszcsatornák elhanyagolt állapotára vezethető vissza. „Már arról is szóltunk jó párszor, hogy az ereszcsatornák vagy nincsenek kitakarítva, vagy meg vannak süllyedve, ezért egy erősebb esőzés alkalmával itt az ablakokat-ajtókat beteríti a felfröcsögő víz. Ezek a vizek áztatják ezeket a szerkezeteket, télen megfagy a víz, és szétfeszíti a betondarabokat, ami aztán darabokra hull” – fogalmazott a lakos.

A probléma nem egyedi eset a kerületben. Legutóbb, néhány nappal ezelőtt az Illés utca 20-ban szakadt le a vakolat az egyik önkormányzati lakásban, aminek egy kiskutya esett áldozatul. A család kedvence nem élte túl, amikor ráesett a plafonból egy darab.

Semmi sem lett Pikó András ígéreteiből

A polgármester kampányában még a bérlakásszektor rendbetételét ígérte, ám ezt sem tudta teljesíteni. Ezzel arcul köpte azokat, akik ennek reményében szavaztak rá. Pikó András egykori aktivistája erről azt írta korábban: „a győzelmet követő mámor – legalábbis a bérházszektorban – olyan hamar elillant, mint kelő nappal az éji köd. S azt kell mondjam, hogy ekkora csalódásra nem is emlékszem az elmúlt húsz év során”.

A polgármester sokszor példálózik azzal is, hogy elődei csak a házak külcsínyére költöttek, belülre nem, pedig Pikó András is jól tudja, hogy ez nem igaz. Az előző városvezetők jelentős forrásokat fordítottak – csak 2019-ben 2 milliárd forintot – arra, amire a lakóknak igénye volt. Egyes épületeken energetikai felújításokat végeztek, máshol a tetőt, vagy a liftet hozták rendbe, és ha a lakosok arra szavaztak, akkor otthonuk homlokzat szépült meg. A bérházak is folyamatosan újultak, ám a szektor átfogó rendbetételére 2020-ban lett volna lehetőség, amihez Kocsis Máté, a kerület országgyűlési képviselője 400 milliós állami támogatást lobbizott ki, ám Pikó András azt is elkótyavetyélte még a pandémia első hullámakor.

Csapdában a bérlők

Friss hír, hogy egy kormánypárti törvényjavaslat értelmében lehetővé tennék a bérlakásban élőknek, hogy – a 90-es évek gyakorlatához hasonlóan – a lakók jelentős kedvezménnyel megvehessék a bérleményt. Ez ellen hangosan kikelt Pikó András, mondván, hogy ez az önkormányzati vagyon elherdálása lenne. Igen ám, de ha nem hozza rendbe a romos önkormányzati házakat és arra sem ad lehetőséget, hogy azokat megvegyék a lakók és a tulajdonukat rendbe tegyék, akkor szép lassan összeomlanak a bérházak.

Pikó András ugyanakkor úgy tiltakozik az önkormányzati lakások „elherdálása ellen”, hogy míg a kampányban a kerületi bérlakások bővítését ígérte, az általa vezetett önkormányzat szinte folyamatosan ír ki árveréseket bérlakásainak eladására.