Az igencsak érdekes közbeszerzés kapcsán megkerestük Szilágyi Demeter önkormányzati képviselőt, a Költségvetési és Pénzügyi Bizottság fideszes tagját, hogy a zárt ülésen történtekről a lehetőségekhez képes adjon tájékoztatást. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogyan lehet több százmilliós közbeszerzésnek két nap után győztese, és miként lehetséges az, hogy ilyen volumenű útfelújítást érintő közbeszerzésen egyedüliként indulhat el egy vállalkozás.

Hétfőn kiírták, szerdára meglett a több százmilliós utcafelújítás győztese

A bizottság hétfőn döntött zárt ülés keretében a Práter, Tömő, Leonardo Da Vinci utcák megújításáról szóló közbeszerzési eljárásról. Hermann György momentumos képviselő az ülést követő második nap már azt mondta egy lakossági fórumon, „megvan a kivitelező”. Valóban lehetséges-ez?

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Ez csak Pikó András vezette önkormányzatban képzelhető el így. De náluk nem is az első eset. Emlékezzünk vissza két évvel ezelőtt a közétkeztetésre kiírt közbeszerzésnek volt hamarabb nyertese, mint ahogy lezárult volna az eljárás.

Ötvenmillió forintra bírságolták a Józsefvárosi Önkormányzatot a menzabotrány miatt

Most a hivatalos verzió az, hogy döntött hétfőn a bizottság egy sok százmilliós tender kiírásáról. Az eljárás még így sem zárult le, de nyilván a momentumos képviselő pontosan tudja, hogy ki a nyertes. Talán már az árról is megállapodtak.

A régóta várt útfelújítás komoly beruházás – mégis mindössze egyetlen vállalkozó indulhatott el a közbeszerzésen, legalábbis a Józsefvárosi Fidesz Facebook-oldalán megjelent bejegyzés szerint. Meg tudja ezt erősíteni?

A sok százmillió forint sorsát ezúttal sem bízta a véletlenre a Pikó csapat, egyetlen egy céget hívtak meg az eljárásra. Így a tuti.

Hermann György elszólása, és az, hogy egy vállalkozás indulhatott csak el a közbeszerzésen azt a képet erősíti bennünk, hogy a baloldali városvezetés már a kiírás pillanatában tudta mely céggel akarja elvégeztetni a munkát. Biztos ez a közpénzek legtisztább felhasználásának menete?

Ezt a tipikus baloldali modellt Pikóék már meghonosították itt Józsefvárosban. Egyszereplős eljárások, az átláthatóság csak egy kirakatba helyezett jelmondat