A csalót 2018-ban azzal kereste meg egy lakos, hogy halála esetén az önkormányzatra hagyná minden vagyonát, ami a házát, illetve 5 millió forintos megtakarítását jelentette. Cserébe azt kérte, hogy az önkormányzat szociális intézménye gondoskodjon róla, amennyiben megromlik egészségi állapota. A jegyző lebeszélte a férfit, hogy ezt közjegyzői okiratba foglalják, és egy végrendelet elnevezésű okiratot íratott alá az idős úrral, csakhogy azon kedvezményezettként az község helyett magát jelölte meg. A bácsi ötmilliós megtakarítását pedig egy járadéki szerződéssel szerezte meg.

A Siklósi Járásbíróság Beremend korábbi jegyzőjét márciusban 3 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A megdöbbentő eset az országos sajtót is megjárta ekkor, ez azonban nem volt akadálya annak, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat foglalkoztassa a csalót, akiről a Kontra weboldal – belső informátorra hivatkozva – úgy tudja májusban nevezték ki a beruházási irodavezetőek. A lap forrása úgy fogalmazott: annyira alkalmatlan volt a feladatra, hogy egy előterjesztést sem tudott normálisan megfogalmazni. Innen a jogi iroda élére került, azaz feladatai között volt az előterjesztések ellenőrzése. Innen csak szeptember közepén menesztették, amikor jogerőssé vált az ítélet.

Ezek után jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan alkalmazhat Pikó András hivatala olyan személyt, akinek nincs rendben az erkölcsi bizonyítványa. Talán az állhat a háttérben, hogy számos alkalmazott elhagyta már a mutyigyanús – menzabotrány, közbeszerzési bírságok, vitorlásmutyi – ügyletekkel terhelt önkormányzatot. Idén már a polgármester által kinevezett jegyző és aljegyző, illetve a kabinetvezető-helyettes is távozott a belső feszültségekkel telített hivatalból, amelyet az Origo információi szerint már több mint 140-en hagytak ott.

FRISSÍTÉS

Három nappal cikkünk megjelenése után az önkormányzat közleményt küldött lapunknak, amelyben azt írják, hogy “a hivatkozott munkavállaló alkalmazásakor a vonatkozó törvényi feltételeknek megfelelt. A jogviszony létrehozásához szükséges okiratokat az előírásoknak megfelelően csatolta, alkalmazására ezek ellenőrzését követően került sor. A jogviszonya próbaidő alatt megszűnt.”