A legtöbb fórumon a kampány során Pikó András elmondta, hogy a Fidesz-KDNP vezette önkormányzat nem megfelelően jár el a bérlakásokkal, azokat inkább befalaztatja, minthogy odaadná a rászorulóknak. A kampányban Pikó András rendre 1100-1500 üres bérlakásról beszélt.

Polgármesteri beiktatása óta eddig egyetlen egy bérlakás-pályázatot nem írtak ki a kerületieknek, s ezt az elmúlt hónapokban személyesen, fórumokon és online is szóvá tették a lakosok.

Egy novemberi Facebook-bejegyzésében az írta Pikó András, hogy a napokban sokan felkeresték a Polgármesteri Hivatalt, és személyesen a polgármestert, hogy utalja ki nekik a kampány során beígért lakást. Józsefváros polgármestere többek közt azt írta:

nem lehetséges senkit egyik napról a másikra lakáshoz segíteni.

Azt a decemberi közmeghallgatáson ismerte be Pikó András, hogy Józsefvárosnak nincs 1100-1500 üresen álló bérlakása – amit tényként állított az önkormányzati választás kampánya során –, „csupán” 860.

A téma rendre visszatért, így például áprilisban Pikó András közösségi oldalán tette fel egy józsefvárosi a kérdést: „Lakáspályázat lesz?”. „Nem, nem tudjuk lebonyolítani, nincs üres lakásunk, csak lakhatatlan állapotú” – írta válaszában Józsefváros polgármestere.

Az ígéret ellenére nem nő, csökken a bérlakások száma

„Megszüntetjük a társasházakban még meglévő önkormányzati tulajdonú lakások eladásának ösztönzését,

támogatjuk, hogy minél több társasházban maradjanak és jöjjenek létre önkormányzati lakások

– állt Pikó András programjában. Ehhez képest január végén döntött baloldali többségű Józsefvárosi Önkormányzat Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottsága – a Fidesz-KDNP tagok ellenkezésének dacára –, hogy az első körben 8, az idei év végéig összesen mintegy 60 bérlakástól válhat meg az önkormányzat.

Mindenről Kocsis Máté tehet

Eddig nagy csönd volt a bérlakások kapcsán, illetve azok felújításáról. A téma most viszont nagyon is napirenden van: Pikó András mindenütt arról a mintegy 1 milliárd forintról beszél, amelyet Kocsis Máté „elvett” a kerülettől, az országgyűlési képviselő szerint viszont

Pikó András polgármester kótyavetyélte el az általa „kilobbizott”, az időben le nem hívott, Magyarország költségvetésében fejlesztésre biztosított „pénzeket”.

Erről itt és itt írtunk részletesen. Tény, hogy ebben szerepelt 620 millió forint bérlakások felújítására ugyanakkor az furcsa lenne, ha Pikó András kampánya során erre az összegre hivatkozva ígért volna bérlakásfelújításokat.

Kérdéseinkkel felkerestük a Polgármesteri Hivatalt is, ha majd választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Frissítés:

Hogy eddig miért nem írt ki a Józsefvárosi Önkormányzat bérlakáspályázatot? Az önkormányzat keddi válasza szerint március 31-ére tervezték az első bérlakáspályázat kiírását, „de ezt a szándékot a koronavírus járvány írta felül.” Mint megtudtuk: az önkormányzat a veszélyhelyzet feloldása után írja ki a pályázatot.

Arra a kérdésünkre, hogy hány önkormányzati bérlakás felújítását kezdték el az elmúlt fél évben önkormányzati forrásból, érdemi választ nem kaptunk. Annyit megtudtunk, hogy az önkormányzatnak 2020-ban „várhatóan mintegy 35 lakás felújítására lesz anyagi forrása”.

„Támogatjuk, hogy minél több társasházban maradjanak és jöjjenek létre önkormányzati lakások” – írta Pikó András polgármesteri kampány programjában. Miért árulják mégis az önkormányzati lakások egy részét? Hogyan tervezik növelni az önkormányzati bérlakások számát?” – tettük fel a kérdést. Azt a választ kaptuk, hogy továbbra is célja a kerületnek a lakott önkormányzati bérlakások számának növelése, a „gazdaságosan felújítható lakások felújításának fedezetét a legrosszabb állapotú lakásként nyilvántartott helyiségek értékesítésével tudjuk megteremteni” – írták.

Ennek teljesen ellentmond azonban az, ami Pikó András polgármesteri kampányígéretei közt szerepelt, miszerint: „megszüntetjük az önkormányzati lakások árverését”.