A Kálvária térnél november 15-én megrendezett tanácskozáson civilek és közszereplők osztották meg gondolataikat, amelynek célja Józsefváros élhetőbbé tétele. Az eseményen elhangzottak szerint, jelenleg minden egyes szereplő külön-külön végzi a feladatát a kerület jobbá tétele érdekében, azonban teljesen más szintű eredményt tudna hozni, ha az önkormányzat dominánsan kivenné a részét mindebből, ahogyan azt már az előző városvezetésnél megtapasztaltuk – vázolta a jelenlegi helyzetet Gávay Zoltán, a minikonferenciát szervező F.E.CS.K.E. Egyesület vezetője.

Szűrővizsgálat indul, egyre nagyobb a drogprobléma

Dr. Újhelyi Eszter ismertette, hogy a 2014-15 évben elvégzetthez hasonlóan az idei év végén újra indítanak egy Hepatitis-C szűrőprogramot mivel ismét egyre komolyabb mértéket ölt a drogprobléma.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A legveszélyeztetettebbeknek – a roma fiataloknak – szóló szűréseket a Szent Kozma Egészségügyi Központban fogják heti két alkalommal elvégezni, és pozitív szűrés esetén a kezelések érvényes TAJ-kártya mellet vehetők igénybe.

Sikerült megakadályozni a városvezetés drogambulanciás terveit

A Népszínház Kör a Polgári Értékekért nevű civil szervezet nevében, Pálovics Emese szólalt fel az egyre több szerhasználó által okozott probléma megoldását sürgetve. Felelevenítette a Kék-Pont tűosztó szervezetet, amely tevékenységének következtében megnövekedett a drogszemét a közterületeken, valamint azt is, hogy a jelenlegi városvezetés rossz irányt választott, amikor drogambulanciát tervezett a Teleki térre. Ezt a lakosokkal karöltve sikerült megakadályozniuk.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

–Ha ide csábítjuk a függőket, akkor előbb-utóbb megjelennek a terjesztők is – mutatott rá. Szerinte vissza kellene térnie az önkormányzatnak a korábbi rendpárti gondolkodáshoz, helyreállítani a polgárőrséget, megerősíteni a közterület-felügyeletet. A lakosok rendet szeretnének.

Egy „harmadik szem” segíthetné a hatóság munkáját

Kecskeméti László a Zrínyi Miklós Kick-Boksz Akadémia képviselője a megelőzés fontosságáról beszélt. Szerinte alternatívát kell kínálni a fiataloknak, akiket egyre inkább vonz a csellengés és a szerhasználat. Példaként említette az akadémia mentorprogramját, amely 21 diáknak biztosít ingyenes sportolási lehetőséget, programokat.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Továbbá kiemelte, hogy fontos lenne a kerület közbiztonsága érdekében egy, a hatóságok munkáját segítő „harmadik szem” bekapcsolása, mint amilyen a polgárőrség volt korábban. Ehhez hasonló védegylet létrehozásán munkálkodik jelenleg.

Pikóék nem kértek a komplex rehabilitációt nyújtó intézményből

Az Emberbarát Alapítvány rehabilitációs programjait Bereczki Sándorné ismertette. A szervezet komplex segítséget nyújt függőknek. Az elmúlt 30 évben mintegy 3500 emberen tudtak segíteni, jelenleg is 132 ellátott van az intézményükben a 10 és 60 év közötti korosztályból.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Mint elhangzott: a józsefvárosiak számára a kerület előző vezetése 10 férőhelyet biztosított ebben az intézményben, azonban Pikó Andrásék már nem hosszabbították meg az alapítvánnyal az együttműködést.

Köztisztaság és köztérmegújítás a közösségek bevonásával

Az építészeti bűnmegelőzésről Molnár István Jenő, a Biztonságos és Élhető Városért Egyesület képviselője beszélt.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Mint kifejtette: a közösségek bevonzása mellett fontos eleme a rendezett közterület, mert az elhanyagolt terek azt sugallják, hogy ott van keresnivalója a lumpen elemeknek. Gávay Zoltán a F.E.CS.K.E. Egyesülettől pedig a LEGYEN TERED programjukat mutatta be, amelyben egy kőbányai közterületet újítottak meg iskolások bevonásával.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Szerinte a program Józsefvárosba is átültethető volna, azonban szükséges hozzá az önkormányzati szándék is, hiszen ebben megkerülhetetlen szereplő a kerület vezetése.