Bár Pikó András felháborodásának adott hangot egy műsorban még 2021-ben, miszerint tarthatatlan, hogy a főváros nem foglalkozik a drogpolitikával. Addig Józsefvárosban ijesztő méreteket ölt ugyanez. Úgy fest, a balos polgármester megúszásból a „dugók királyára”, Karácsony Gergelyre mutogatott, miközben ő maga azóta sem számolta fel a lakosságot egyre jobban zavaró helyzetet.

Tétlenül nézi a városvezetés ahogyan a drogprobléma eluralkodik Józsefvároson. Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Miután számtalan lakossági panasz érkezik szerkesztőségünkbe, megkerestük a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKF) jelenlegi vezetőjét, Könczöl Dávid momentumos képviselőt. Azután érdeklődtünk, mivel foglalkozik jelenleg az általa vezetett kerületi szervezet, hiszen a drogfogyasztók egyre nagyobb problémát okoznak a lakosság számára. Könczöl azonban kérdésünkre nem reagált. Talán azért, mert a szintén 2021-ben tett ígéretét azóta sem váltotta valóra:

„A kerület új pályázatokkal próbálja segíteni a helyi civileket abban, hogy támogassák a szerhasználókat. Az idei évre (2021) az a terv, hogy a kiemelt közlekedési csomópontokon az utcai szociális megkereső munkát finanszírozzák”–nyilatkozta akkor a baloldali politikus.

Manapság a Stáhly utcában rendszeresen benyomják a házak kapuját, a lépcsőházakban kábítószereznek, végzik el dolgukat drogszemetet, vizeletet és fekáliát hagyva maguk után – tudtuk meg egy ott lakótól. Fotó: Google streetview

Pikóék láthatóan nem csinálnak semmit

Szerkesztőségünk utána nézett a nevezett pályázatoknak, jelenleg egyet sem talált… Könczöl, a szervezet új vezetője azt is megígérte akkor, hogy a kerület új drogstratégiát készít. Pikó és Könczöl egy évvel később, 2022-ben –jobb később, mint soha–, megtette a következő „nagy” előrelépést is. A testülettel megszavazták –kapaszkodjatok–, hogy öt éven belül elkészítik Józsefváros új drog stratégiáját. „Szuper”, tehát majd valamikor 2027-ig lesz ilyen, elvileg. A HírNY8LC utána nézett hol tarthat a munkában a szervezet. Érdekesség, hogy a legutolsó jegyzőkönyv az önkormányzat honlapján 2021.06.03-ból származik. Úgy látszik, nem szakadnak meg a munkától a JKF jelenlegi tagjai. Így már érthető, hogy az egyébként önmagát 23 évesnek valló vezető, Könczöl Dávid inkább hallgatott, és hogy miért is nő a drogprobléma a kerületben…

Könczöl Dávid önkormányzati képviselő Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

„A leveleket kiszedik a postaládából és abba tekerik a drogot”

Zoltán szerint visszatért a kerület a kilencvenes évekbe, amikor a társasházak egymás után szereltettek zárat a bejáratokra. Ezt erősítette meg az Illés utcában lakó Frici is, aki tragikusnak nevezte a helyzetet. Mint mondja: havonta 40 ezer forintba kerül a kapu javítása, mert folyamatosan bemennek oda a szerhasználók. A leveleket kiszedik a postaládából és abba tekerik a drogot. Reggelente meg ott a celofán, meg az öngyújtó, meg egyéb tárgyak. A lakók – főleg az idősek – már félnek kimenni az utcára, különösen a dohánybolt környékére, ahol a gyanús alakok ólálkodnak – fogalmaz Frigyes.

Losonci téri wc Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Losonci téri WC: „Szinte csak kéjhölgyek, illetve drogosok használják”

Egy másik – névtelenséget kérő – lakos levélben keresett meg minket, jelezvén, hogy a Losonci téri köztéri illemhelyet immár szinte csak kéjhölgyek, illetve drogosok használják. Szerinte rendszeresen mennek be párok – akár egyneműek is – és 10-15 perces légyott után távoznak, mások bódult állapotban hagyják el a helyszínt. A probléma azért is súlyos, mert a közvécé mellett közvetlenül játszótér található, és ennek a látványnak vannak kitéve a gyerekek. A lakos úgy tudja a mosdóban több alkalommal találtak drogszemetet – fecskendőt, tasakokat, fóliákat.

 

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Pikóék nem fizetik a kerületi beteg gyógyítását

A drogprobléma az elmúlt években vett erős lejtmenetet.

Egyszerűen nem csinálnak semmit. Ennek a szomorú következményét viszont nagyon is látjuk; Józsefváros pár év alatt egy évtizednyit csúszott vissza ezen a területen is

– fogalmaz Ferencz Orsolya országgyűlési képviselő, aki 2019 előtt a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot vezette. Az Emberbarát Alapítvány egyik vezetője, Bereczki Sándorné elmondása szerint minden nyolcadik kerületi tudatmódosító szert használót, aki náluk jelentkezett ingyenesen látták el, mert korábban a Fidesz-KDNP-s önkormányzat magára vállalta ennek hozzájárulási költségeit. Az együttműködést viszont a 2019-es választások után, Pikó Andrásék nem hosszabbították meg.

Emiatt van több drogos ma Józsefvárosban

Amit Pikóék eddig csináltak, abban nincs sok köszönet. A baloldali városvezetés egyik első intézkedése volt eltörölni a korábbi szabályozást, amely tiltotta az életvitelszerű tartózkodást lépcsőházakban, így sokan megfordulhatnak a lépcsőházban anélkül, hogy ki lehetne őket penderíteni. Ezen felül felszámolták a polgárőrséget és a rendőrség támogatása sem olyan fontos már Pikónak, mint kormánypárti elődjének volt. Továbbá a korábban tűosztogatást végző Kék Pontot is visszacsempészte a baloldali testület. De a leghajmeresztőbb húzásuk az volt, amikor drogambulanciát akartak telepíteni a Teleki térre, ez utóbbit lakossági tiltakozás hiúsított meg.