Bármennyire is erőlködik Józsefváros baloldali vezetése, hogy elhitesse a kerületiekkel a narratívájukat, miszerint csökkent a hajléktalanok száma a kerületben, ez nemigen jön össze. A lakosokat nem lehet ilyen kommunikációs szemfényvesztéssekkel és a számokkal való bűvészkedésekkel megtéveszteni. Világosan látszik, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a hajléktalanok jelenléte Józsefváros közterületein.

Pikó: az elmúlt két évben csökkent a hajlék nélkül az utcán élő emberek száma

Ez nem is csoda, hiszen ebben a kerületben van az egyik legtöbb – több mint 10 – hajléktalanellátó budapesti viszonylatban. Ezeknek az ellátóknak pedig eszük ágában sincs elhagyni Józsefvárost, hiszen a legtöbb ilyen szervezet kiváló viszonyt ápol a baloldallal és személyesen Pikó András polgármesterrel is.

Fotó: Facebook

Emlékezetes: a Dankó utcai Oltalom vezetője, Iványi Gábor elsők között gratulált Pikónak polgármesterré válásakor, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnökének, Győri Péternek pedig ő maga volt a sajtófőnöke, amikor Győri időközi választáson indult a baloldal támogatásával. A Pikót támogató szervezetek, személyek pedig el is nyerték a jutalmukat, a kerületi és a fővárosi baloldal bőkezű támogatásai, díjazásai által. Iványi Gábor szinte mindenféle díjat bezsebelt, amit Budapest és Józsefváros adhatott.

Gettónapló: befolyásolhatják a választások helyi eredményeit a hajléktalanok

A Menhely Alapítványnak temérdek közpénz volt a jutalma. Pikó András a II. János Pál pápa téri szociális munka címén kötött velük szerződést, a Karácsony Gergely vezette főváros pedig szinte számolatlanul önti a közpénzt a Vajdahunyad utcai hajléktalanellátóba.

Fotó: Hírnyolc

 

 

2022-től mintegy 400 millió forintot kapott a szervezet a fővárostól, a legutóbbi – május 24-ei – közgyűlésen pedig újabb 220 millió forint támogatásról biztosította a Menhely Alapítványt a Karácsony Gergely vezette testület. A részletezés szerint ezt az összeget diszpécserszolgálatra, adminisztrációra, a fedél nélkül élők ellátására, valamint további egyéni és lakhatási programokra fordítják.