Déri Miksa utca felújítása: Újratervezés

Nedbál Miklós | 2020. 07. 06. – 15:38

Lassan két éve, hogy a Fővárosi Közgyűlés 270 millió forintot szavazott meg a Déri Miksa utca felújítására a Sára Botond vezette önkormányzat pályázatára: volt koncepcióterv, közösségi egyeztetés is. Sokan már a kivitelezés elindulását várták, most mégis új, közösségi tervezést indított a Pikó András vezette önkormányzat.

© Fotó
hirnyolc.hu

Tervezzük meg közösen a Déri Miksa utcát! – szól a Józsefvárosi Önkormányzat friss projektje, amelynek részeként a felújított Szent Kozma Egészségügyi Központ udvarán tartottak szombaton pikniket. Több állomásnál lehetett különböző információkhoz jutni, de a lényeg mégis inkább az volt, hogy a megjelenő környékbeliek – 2 év után újra – elmondhassák a véleményüket, milyen is legyen a felújítás előtt álló Déri Miksa utca.

Ugyanakkor a Pikó András vezette önkormányzat új koncepcióterve már megvan: igazából arról dönthetnek kb. a lakosok – tudtuk meg szombaton –, hogy hol legyenek padok.

Közösségi tervezés is volt, a pénz is megvan

Egy kis múltidézés: a Józsefváros Újjáépül program részeként kezdett bele a Csarnok negyed felújításának a tervezésébe a Kocsis Máté, majd a Sára Botond vezette Józsefvárosi Önkormányzat.

A Rákóczi teret és a Nagy Fuvaros utcát összekötő Déri Miksa utca lett volna ennek az első állomása: a tervek szerint a nagy gyalogosforgalmat bonyolító utca autósforgalmát korlátozták volna, hogy nagyobb tér jusson a járókelőknek, a járdákat kiszélesítették volna, új utcabútorokat helyeztek volna ki, kerékpársávot alakítottak volna ki, fásítással kellemes közösségi térré alakították volna a környéket, hogy a negyed főutcájává válhasson. 2018 nyarán erről közösségi tervezés is volt, bevonva a lakosokat. A megvalósításához az önkormányzat a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ 2018 „A” jelű pályázatára adott be terveket.

© Fotó
jozsefvaros.hu

A 2018 szeptemberében tartott Fővárosi Közgyűlés döntött arról, hogy 270 millió forinttal támogatja a fenti terveket. A döntést követően a Sára Botond vezette önkormányzat beszerzést írt ki a konkrét tervek elkészítésére, elkezdődött a tervek részletes kidolgozása, egyeztettek többek közt az ELMÜ-vel, Közúttal, majd ősszel jött volna egy újabb egyeztetés a lakossággal.

De ez a folyamat kizökkent.

Új vezetőség, új koncepcióterv

Sokan már várták a felújítás elindulását, de a közelmúltban a Pikó András vezette új önkormányzat úgy döntött, hogy „a lakókkal még szorosabb együttműködésben szeretné elkészíteni a Déri Miksa új koncepciótervét”. Gyűjtik az ötleteket, s a július 4-ei után további 3 közösségi „tervezés” lesz még júliusban. Úgyhogy a megvalósulás tovább csúszik.

© Fotó
hirnyolc.hu

A szombati pikniken megtudtuk: az eredeti terv annyiban változott, hogy a Szent Kozma rendelő Déri Miksa utca felöli kertjénél a kerítést beljebb vinnék, hogy az az utcához tartozzon (egyébként ez ötletként már az eredeti terveknél is felmerült), és az utca ezen – a Fecske és a Nagy Fuvaros utca közötti – szakasza sétálóutca lenne.

Ez az új koncepcióterv tulajdonképpen kész, amelyet a július 4-ei Déri-pikniken be is mutattak a kíváncsi érdeklődőknek.

Hol legyenek padok?

A közösségi tervezés tehát igazából nem arról szól, hogy ez a koncepcióterv így tetszik-e, jó-e vagy sem: ez már eldöntött tény, így lesz és kész.

A közösségi tervezések során „csupán” kisebb volumenű ötleteket várnak a környéken lakóktól: hol legyen esetleg pad, kézmosó, milyen fákat ültessenek majd, stb... A projektnek létrehozott oldal szerint:

„Kevés a kuka, nagy a zaj, lehetne több fa és pad. Sőt, lehetne itt tekepálya, vagy akár egy trambulin is, és elefántok is szaladgálhatnának.”