Amikor Pikó András Facebook oldalán – hol máshol – közölte a hírt, hogy bezáratja az önkormányzat által fenntartott három emblematikus intézményt, akkor még azt sejtette, hogy ez a döntés nem végleges, mert – mint írta – „amint a szükséges források újra rendelkezésre állnak, elkötelezettek vagyunk az intézmények működésének helyreállítása mellett”.

Hogy ez mikor lesz, azt nem tudni, de azt sajnos igen, hogy az intézményeket működtető Józsefvárosi Közösségek NonProfit Zrt-nél (JKN) csoportos létszámleépítés lesz. A JKN vezetője levelében azt írta: a polgármester döntése szerint „a JKN Zrt. feladatkörébe tartozó Józsefvárosi Galéria, Zászlógyűjtemény, valamint a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ működését fel kell függeszteni erre az évre, finanszírozási okokból”.

A levél szerint az említett intézmények és a JKN-hez tartozó más divíziókban is

jelentős összegű pénzelvonást kell végrehajtani. Az intézkedéssel érintett munkavállalók száma: 17 fő.

Információink szerint az intézmények bezárásával és a dolgozók elküldésével 270 millió forint megtakarítást remél az önkormányzat.

A döntés ugyanakkor azért nem igazán érthető, mert a Józsefvárosi Önkormányzat 2021-es költségvetése 4 milliárd forinttal nagyobb, mint a korábbi években.

A Józsefvárosi Cigányzenekart már leépítette Pikó

Mindössze 15 tagja marad a Józsefvárosi Cigányzenekarnak, mint korábban megírtuk: két körben mintegy 50 fővel csökkentette számukat Pikó András. Egy neve elhallgatását kérő roma zenész lapunknak azt monda: „sokaknak ez volt az egyetlen állandó jövedelemforrásuk, ők – és családtagjaik – most a létbizonytalanság küszöbére kerültek”.