Corvin negyed lakossági fórum: hajléktalanok, kosz és parkolási feszültségek

Bányai Rudolf | 2021. 04. 29. – 18:02

Hajléktalanok, köztisztasági problémák, kutyagumi, parkolási feszültségek, valamint az elmaradó épületfelújítások voltak a fő témái a Corvin negyedieknek tartott online lakossági fórumon április 28-án. Szóba került a Teleki térre tervezett drogambulancia is, amelyről Pikó András polgármester a döntést követően utólag már egyeztetne a lakosokkal.

© Fotó
Hírnyolc

A Józsefváros közterületein egyre nagyobb számban jelen lévő hajléktalanokkal kapcsolatban Pikó András polgármester a fórumon azt mondta, hogy az önkormányzat humánusan áll a kérdéshez. A polgármester aggasztónak látja, hogy az elmúlt 10 évben csak az önkormányzatokra és a civilekre hárul a segítés feladata. Pikó szerint az állam kivonult a feladat mögül, amely állítás valótlan, hiszen a hajléktalanellátók működéséhez a kormány biztosítja a szükséges forrást, az pedig már más kérdés, hogy ennek ellenére az ellátók nem képesek elvégezni megfelelő minőségben a feladatukat.

A polgármester szerint a hajléktalanság témáját külön kell választani az aggasztó köztisztasági állapotok kérdéskörétől. A megoldást abban látja az önkormányzat, hogy a társasházakkal egyeztetnek a rájuk háruló munka elvégzéséről, valamint a fővárosi útvonalak takarításához az FKF-től többletmunkát vásárolnak.

© Fotó
Hírnyolc

A fórum során sokan panaszkodtak az utcán hagyott kutyagumira. Habár ettől nem lesz tisztább a kerület, de megtudhattuk, hogy a felelőtlen gazdákat azért nehéz szankcionálni, mert ahhoz tettenérés szükséges.

A képviselő azon sajnálkozott, hogy nem sarcolhatják meg a lakosokat

Több kérdés is érkezett a nehézkes parkolással kapcsolatban. Sátly Balázs LMP-s képviselő a témával kapcsolatban azt mondta, hogy ennek fő oka az ingyenes parkolás. Mint kiemelte: a korábban meghirdetett parkolási reformot – miszerint drasztikusan emelnék az éves lakossági várakozási engedélyek díját – ugyan a kormány megtiltotta nekik, de nem álltak el ettől a tervtől. Amint lehetőségük lesz rá, be fogják vezetni…

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc

Az LMP-s képviselő az épületek felújítására szánt források elapadásának okaként a brutális kormányzati megszorításokat jelölte meg annak ellenére, hogy a kerület költségvetése ennek éppen az ellenkezőjéét mutatja. Azaz a kormányzati támogatásoknak köszönhetően idén 4 milliárddal több forrás áll a kerület rendelkezésére, mint a korábbi években.  

A Teleki térre telepítendő drogambulancia a Corvin negyedieket is aggasztja

Bár nem a Corvin negyedben van, de szóba került a Teleki László tér 7. szám alá tervezett drogambulancia is, ami az egész környékre kihatással van. Pikó András ezzel kapcsolatban azt mondta:

„Nem lesz rehab központ a Teleki tér 7. alatt. Lesz ellenben egy kávézó, valamint mellette egy nappali ellátó szenvedélybetegek számára” – emelte ki Pikó András, amelynek elnevezésére a szakemberek szerint a drogambulnacia a megfelelő fogalom. Tehát a különbség, hogy nem rehab, hanem ambulancia, a vendégkör viszont hasonló sorsú, múltú személyekből áll.

Miután döntött, utólag már egyeztetne a lakosokkal Pikó András

„Azt tervezzük, hogy tájékoztatni fogjuk a környékbelieket” – fogalmazott Pikó András a fórumon, miután április 22-én már döntött az ambulancia Teleki térre telepítéséről. Tehát – a részvételiség jegyében – a döntését utólag kívánja elfogadtatni a lakosokkal.