„A baloldali vezetés Józsefvárosban olyan döntéseket hozott, melyekkel folytatják a hajléktalan- és szociális ellátás civil szervezeteknek való kiszervezését. Amellett, hogy Pikó Andrásék ismét több millió forintot juttatnak a hajléktalanellátásból élő szervezeteknek, a józsefvárosi családok életét is megkeserítik” – emelte ki lapunknak Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő. Hozzátette: míg korábban a Kőbányai út 22. alatti ingatlanba költöztettek hajléktalanokat, most újabb 15 lakást jelöltek ki arra, hogy azokba civil szervezetek, egyházak akár hajléktalanokat is költöztethessenek be.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Mint a testületi vitán kiderült, a „papíron” a helyiek véleményére olyannyira kíváncsi önkormányzat az érintett házakban – ahol ez a 15 lakás lesz – az ott lakókkal erről a tervéről nem egyeztetett.

A LÉLEK-program a jó megoldás

„A kerületi hajléktalanellátásra Józsefváros polgári vezetésű önkormányzata korábban egy példaértékű programot hozott létre, a LÉLEK-programot több más kerület is átvette. Ebben a többlépcsős rendszerben az egészségügyi ellátás és a munka világába való visszavezetést követően kínál lakhatási támogatást az elesetteknek. Ezt a programot kellene szerintünk kiszélesíteni”

– tette hozzá Szilágyi Demeter.

Iványi Gábor

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Pikó jó kapcsolatot ápol a hajléktalanellátókkal

Az előterjesztéssel a baloldal a szociális ellátásba von be egyházi, civil vagy egyéb szervezeteket. Emlékezetes: Pikó András több hajléktalanellátásban érdekelt szervezettel ápol kiemelten jó kapcsolatot. Amikor a Menhely Alapítvány vezetője, Győri Péter indult polgámesterjelöltként a kerületben, Pikó a kampányát segítette. Iványi Gábor (Oltalom Alapítvány) pedig nemrég lett Józsefváros díszpolgára.

A képviselő-testület arról is döntött, hogy további 3 millió forinttal támogatja a Menhely Alapítvány működését.