Mint arról már beszámoltunk, a Dankó utcában egy új, 500 fedél nélkül élő személy kiszolgálására alkalmas főzőkonyha épül. A félig elkészült létesítmény bejárását szeptember 15-én tarották meg. A helyszínen megtudtuk, hogy a több mint 200 négyzetméteren terülő konyha és étkező az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület saját forrásából, illetve adományokból jön létre.

Az eseményen Tóth Zoltán – aki a 2018-as országgyűlési választásokon a Demokratikus Koalíció színeiben is megmérettette magát – elmondta: Pikó András felkérésére kezdett főzni hajléktalanoknak – a Heti Betevő program keretein belül – először 10 adagot, majd ez fokozatosan emelkedett 140-re emelkedett. Ezután kérte fel Iványi Gábor, hogy főzzön nekik.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A legújabb tervük, hogy a programjukat országos hálózattá bővítik, amelyben számítanak a baloldali civil szervezetekre. „Nagyon fontos, hogy az önkormányzatokat is bevonjuk” – fogalmazott Tóth Zoltán két városvezetőt emelve ki, akiknek az együttműködésére számíthat: Pikó András józsefvárosi –, és Wittinghoff Tamás budaörsi polgármesterre.

Tóth beszélt a számokról is. Mint mondta: az Oltalom 15 millió forintot tett a projektbe, amely mellé 20 millió forintnyi adományt rendelnének. Ebből eddig csaknem 10 millió már összejött. Ezen felül sok építőanyagot kaptak adományként és önkéntesek is fektettek bele munkát. Az eseményen elhangzott, hogy eddig elkészült a teljes elektromos hálózat, a földszint és a pinceszint fűtési rendszere. Már csak a burkolatok vannak hátra, a szerelvényezés, a festés és az elektromos hálózat véglegesítése.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Iványi Gábor és csapata kulturális köszönőcsomaggal hálálta meg azoknak a támogatását, akik hozzájárultak ahhoz, hogy létrejöjjön a főzőkonyha. A létesítmény bejárásán Jancsó dokumentumfilmmel és Soltész Rezső zenei produkciójával szórakoztatták a megjelenteket.

Józsefvárosi Fidesz: Pikó ne csináljon Józsefvárosból hajléktalantanyát!

A hírre reagálva a Józsefvárosi Fidesz azt írta: évtizedek óta probléma a kerületben a baloldal által tudatosan létesített aránytalan mennyiségű hajléktalanellátó. Szerintük nincs racionális magyarázat arra, hogy egyetlen belvárosi kerületben koncentrálódjon Budapest hajléktalanellátásának zöme.

A polgári oldal szerint a hajléktalanság megfelelő kezelését csak lokálisan, településenként lehet megoldani. Példaként említették a 2012-ben indított LÉLEK programot, amely kifejezetten a Józsefvárosban hajléktalanná vált emberek megsegítését és integrálását tűzte zászlajára, és amit javasolnak más településeknek is átvételre, ahelyett, hogy újabb és újabb nehéz sorsú embert terelnek a nyolcadik kerületbe.

„Minden olyan kezdeményezés, amely a hajléktalan embereket Józsefvárosba vonzza, komoly közegészségügyi és közbiztonsági kockázattal jár a kerületben élők számára, és nehezíti lakóhelyükön a boldogulásukat. Különösen szomorú, hogy a gyurcsányi ernyő alatt egyesült baloldal Pikó Andrással közösen ilyen irányba tesz intézkedéseket és hajléktalantanyát csinál Józsefvárosból”

– közölte a Fidesz helyi szervezete.