Hiába kértük a baloldali képviselők támogatását ahhoz, hogy Józsefváros is csatlakozzon a brüsszeli szankciós politika megváltoztatását kérő nyilatkozathoz, melynek célja, hogy az Európai Bizottság változtasson a gazdasági válságot okozó politikáján és szüntesse meg az európai és magyar embereket sújtó szankciókat, valamint tegye elérhetővé a Magyarországot megillető uniós forrásokat

– írta közleményben a Józsefvárosi Fidesz.

Véleményük szerint a Megyei Jogú Városok elnöke által életre hívott kezdeményezés példátlan összefogást eredményezett a magyarországi önkormányzatoknál. A magyar települések 80 százaléka már csatlakozott az Európai Bizottság elnökének küldött nyilatkozathoz. A Józsefvárosi Fidesz-KDNP a november 24-ei képviselő-testületi ülésen nyújtotta be az előterjesztését, azonban annak tartalmával a baloldali többség nem értett egyet.

A vitában Erőss Gábor elszólta magát. Az alpolgármester (Párbeszéd) szerint senki nem mondta, hogy a szankciók célja, hogy véget érjen a háború. Ez a Józsefvárosi Fidesz szerint felér egy beismeréssel, és a szankciós politika egyetlen „hozadéka” az Európai Unió számára az óriási infláció és a gazdasági visszaesés.

A Fidesz helyi szervezetének közleménye szerint az elhibázott brüsszeli szankciók brutális energiaár emelkedést okoztak Európában. A jelenlegi tőzsdei árak alapján Magyarország 25 legnagyobb városában jövőre 135 milliárd forinttal kerül majd többe a gáz- és áramszolgáltatás. A kialakult helyzetet tovább nehezíti, hogy az uniós helyreállítási és felzárkóztatási források sem érkeztek meg hazánkba.

Úgy gondoljuk, Józsefváros esetében egy ilyen ügy mellé való csatlakozás kiemelten fontos, már csak azért is, mert a kerületben jelentős a szociálisan hátrányos helyzetben élők száma. Pikó Andrásék azonban nem támogatták Magyarország és a józsefvárosiak érdekeit érvényesíteni kívánó nyilatkozatot. A Józsefvárosi Fidesz szomorúnak tartja, hogy a polgármesternek és politikustársainak egy ilyen helyzetben is fontosabb a pártérdek és a megbízóiknak való megfelelés, mint a józsefvárosi emberek

– áll a közleményben.