Itt a június, nincs hiányérzete?

Dehogynincs az elmúlt években ilyenkor már szinte minden készen állt Káptalanfüreden a nyári szezonra, a gyerekek fogadására, a strandolásra. Tudtuk a turnusokat, melyik iskolából-óvodából ki-mikor jön táborozni. Most ez egy kicsit másképpen állhat

Hogyan működtek korábban a táboroztatások?

Az elmúlt mintegy 60 évben a Józsefvárosi Önkormányzat működtetésében Káptalanfüreden tábor működött egy teljesen saját stranddal, míg Magyarkúton erdei iskola, ahol a kerületi gyermekek, idősek, családok, önkormányzati dolgozók tudtak üdülni, pihenni. Rendszeresen hirdettük meg különböző időpontokra a táborozási lehetőségeket a kerületi iskoláknak, intézményeknek. Kezdetekben ez – kedvezményesen – fizetős volt, a későbbiekben az önkormányzat egyre több támogatást tudott biztosítani a családoknak a pihenéshez. A tanárok napidíjat kaptak.

Mikor kezdődött a nagyüzem Káptalanfüreden?

Június közepéig, amíg a tanítási időszak volt, főleg a magyarkúti szállás „pörgött”. Ezután indult be a szezon a Balatonon, persze a szervezést már januárban el kellett kezdeni. Egészen 2015-ig a régi káptalanfüredi táborhelyen nyaraltak a gyerkőcök. Az egy nagy tábor volt, közel 300 személy befogadására volt egyszerre alkalmas. Saját konyhával a napi 3-4-szeri étkezést helyben meg tudtuk oldani. 

Hogyan zajlott egy nap?

Délelőtt, vagy délután mentek le a gyerekek és kísérőik a strandra, de persze voltak fakultatív kirándulások is: Balatonfűzfőre, Balatonfüredre, Tihanyba, vagy éppen egy élményparkba, bobozni, hajókázni mentek. A kísérők rendszeresen szerveztek kézműves szakköröket, sportnapokat… és persze a buli sem maradhatott el.

Sokan féltek attól, hogy a káptalanfüredi tábor 2015-ben induló felújításával véget ér a balatoni nyaralás

Szerencsére a félelem alaptalan volt Amikor elkezdték építeni az új épületeket, akkor az akkori józsefvárosi vezetés közbenjárásának köszönhetően kispesti önkormányzat szomszédos táborában kaptunk elhelyezést, és szeptember közepéig folyamatosan tudtuk itt üdültetni a gyerekeket, időseket, illetve az egyéb szociális intézményhez tartozókat is. 

2020 nyarán azonban már nem üdülhetnek Káptalanfüreden a józsefvárosiak

Mióta Pikó András lett a polgármester, illetve közbeszólt a pandémia, azóta nem volt Balatoni gyermeküdültetés. A 2021-es gyalázatos költségvetésben a Józsefvárosi Önkormányzat nem biztosítja azt, hogy a gyerekek nyaralni tudjanak, de van tovább is: idén a polgármester már lakossági adományokat gyűjtött a gyermekek magyarkúti üdültetéséhez. 60 éve nem volt olyan, hogy a józsefvárosi gyerekek ne tudtak volna Káptalanfüreden nyaralni…

S az, hogy a szintén Józsefváros tulajdonában álló strand egy jelentős részét vitorlások foglalják el a gyerekektől, családoktól, a józsefvárosiaktól, egyszerűen felháborító és elfogadhatatlan.

Mi lesz a józsefvárosi gyerekek balatoni nyaraltatásával 2021-ben?

Azon vagyunk, hogy az idén ez már újra megvalósulhasson. Részletek az alábbi cikkben.