A Dankó utca jelentős része – a 9-estől a 15-ös házszámig – mára már Iványi Gábor érdekeltségébe tartozik. Az új főzőkonyhát a 13. számú, félbemaradt épületben hozzák létre. A konyhán – a tervek szerint – napi 500 adag ételt főznek majd, főként hajléktalanoknak.

Iványi Gábor és Tóth Zoltán, a Budaörsi Olvasókör vezetője szándékegységben határozta el, hogy a Dankó utcai épületegyüttesben egy főzőhelyet és étkezőt létesítenek, amely kielégíti a mennyiségi és minőségi ételigényeket – írták az Oltalom honlapján még 2020-ban, amikor megkezdték az adományok gyűjtését.

Iványi Gáborról többször írtunk már: tavaly kitüntetést kapott Pikó Andrásról, Karácsony Gergely főpolgármester pedig Budapest díszpolgára címet adományozott neki a közelmúltban. Iványi Gábor Pikó András kampányát is segítette a 2019-es önkormányzati választásokon, a baloldali polgármester vezette önkormányzat pedig támogatásáról biztosítja az Oltalom Karitatív Egyesületet.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A projekt másik atyja, Tóth Zoltán leggyakrabban választási szakértőként jelent meg a közéletben, a 2018-as országgyűlési választásokon pedig a Demokratikus Koalíció színeiben indult a Pest megyei 2. választókerületben. Egy tévéműsorban korábban Tóth Zoltán azt mondta: Pikó András vette rá, hogy főzzön hajlék nélkülieknek.

A józsefvárosi ügyekkel foglalkozó Gettónapló blog szerzője levelet írt a Budaörsi Olvasókörnek, amely valamiért úgy gondolta, hogy nem ott, saját környékükön, hanem Józsefvárosban van a legjobb helye egy újabb, a hajléktalanokat mindenhonnan ide vonzó szolgáltatásnak.

„Józsefváros 30 éve küszködik, hogy megszabaduljon a Főváros által etikátlanul, igazságtalanul és aránytalanul a nyakunkra telepített szállóktól” – írta a Gettónapló hozzátéve, hogy az elmúlt években volt már javulás, azonban „Pikó András egy tollvonással keresztbehúzta az eddig elért eredményeket, a rendészeti intézkedéseket megszüntette, helyette más alternatívát nem ad egy veszélyes és szociálisan sérült negyedben”.

Az új konyha bejárása szeptember 15-én 11 órától kezdődik a Dankó utca 13-ban. A programon felszólal Iványi Gábor és Tóth Zoltán is.