Pikó András polgármester a veszélyhelyzet utolsó napjaiban egyszemélyben döntött arról, hogy leváltja a közétkeztetést ellátó céget, és új szolgáltatóval kötött szerződést. Az új cég szabálytalan kiválasztása miatt a Közbeszerzési Hatóság 50 millióra bírságolta az önkormányzatot, az új közétkeztetőre (Eurest) pedig ötmilliós bírságot rótt ki, valamint kimondta a két fél között köttetett szerződés semmisségét. Ezért az Eurest július 1-től nem szolgáltat Józsefvárosban.

Az önkormányzat a kialakult helyzetben – ideiglenesen, mint kiderült augusztus 31-éig – a kerületi bölcsődék konyhájából oldja meg a feladatot.

A bizonytalan jegyző nem állt a helyzet magaslatán

Ezzel párhuzamosan új közétkeztetési eljárást indítana a Józsefvárosi Önkormányzat, amelyet a július 2-ai bizottsági ülésen tárgyaltak. A Fidesz-KDNP frakció álláspontja szerint az új eljárás is több ponton aggályos jogilag: többek közt az sincs tisztázva, hogy jelenleg van-e érvényes szerződés a korábbi szolgáltatóval, mert a végén a jelenleginél is nagyobb kár fogja érni az önkormányzatot. A bizottság nem illetékes véleményük szerint az 500 millió forint feletti döntésekben, ezeket ugyanis a képviselő-testületnek kell tárgyalnia.

A Fidesz képviselőinek jogi érvelései azonban nem tántorították el a baloldali frakciót, az ügyet tovább tárgyalták, bár a szakkérdések megválaszolására – szokatlan módon – nem biztosítottak szakembert. Az ülés pikantériája az volt, hogy a számos alkalommal kikérte a baloldali frakció jegyző véleményét, aki sokszor bizonytalanul, ám ragaszkodott ahhoz, hogy a kérdés tárgyalható.

Fidesz: Pikóék a gyermekek és idősek étkeztetését kockáztatják

Juharos Róbert, a helyi Fidesz elnöke azt mondta: megint egy olyan eljárást akarnak indítani, ami a döntőbizottság előtt fogja végezni a jogi sorsát. „Ne kockáztassák a gyerekek és idősek étkeztetését, hanem indítsanak szabályos eljárást” – fogalmazott. A kerület jegyzője a szavazati jogot is meg szerette volna vonni a Fidesz-KDNP-s bizottsági tagoktól.  Az ülésen résztvevő Pikó András azzal védekezett, hogy azért bontotta fel egyszemélyben a szerződést, mert az előző szolgáltató ételeire minőségi panaszok érkeztek, továbbá árat is akartak emelni. Szerinte jogszerűen jártak el, és meg fogják támadni a Közbeszerzési Hatóság döntését.

A polgármester azt is felrótta a Fidesz-KDNP-nek, hogy a szabálytalanságok miatt a Közbeszerzési Hatósághoz fordultak. Mint mondta: fáj ez az 50 milliós bírság, jobb lett volna ezt a dolgot megúszni.

„A korrupció vádja lebeg az Ön feje fölött polgármester úr” – reagált erre Juharos Róbert, aki felháborítónak nevezte, hogy az előző eljárást előbb kötötték meg, és csak utána papírozták le.

Ezt követően a bizottsági elnök zárt ülést rendelt el, a Fidesz-KDNP tagjai a jogszabályok sorozatos megsértése miatt kivonultak az ülésről és nem is szavaztak a kérdésben.