Pikó András polgármesterségéhez hasonlóan nem volt botrányoktól mentes a képviselő-testület veszélyhelyzet utáni első ülése sem. A klubrádiós műsorvezetőből lett polgármester nem volt hajlandó tételesen, a testületi vitát vállalva el- és beszámolni a veszélyhelyzetben kapott különleges felhatalmazással, egyszemélyben hozott 733 döntéséről, amelyet a polgári oldal kezdeményezett ügyrendi javaslatként. Helyette a nemtetszésüket kifejező jobboldali politikusokat kezdte sértegetni. Ezekre válaszul a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselői Vörös Tamás frakcióvezető felhívására elhagyták az üléstermet.

Ami innentől kezdve a képviselő-testületben történik, az egy bohóckodás, olyan, mint amikor eljátszották az Országgyűlést az 1990 előtti Parlamentben: volt ülés, de minek?

– mondta sajtótájékoztatóján Vörös Tamás, hozzátéve: ugyanezt a politikai kultúrát hozta magával és honosította meg Józsefvárosban is a nem demokrata Pikó András.

A polgári oldal képviselői olyan ügyekben szerették volna elszámoltatni Pikó Andrást, mint az ottlakók megkérdezése nélkül a Teleki térre telepíteni szándékozott drogközpont, a közel száz társasháztól megvont támogatás, a 2019 októbere óta parkoltatott Káptalanfüredi Gyermeküdülő, a vitorláskikötővé alakított káptalanfüredi strand, a parkolási sarc terve, vagy az 1,4 milliárd forint értékben történt ingatlaneladások.

Vörös Tamás reagált a polgármester napirend előtt elmondott, beszámolónak nevezett propagandisztikus monológjára is, amelyben hemzsegtek az unásig ismert pikói frázisok: „kormányzati elvonások”, az előző városvezetésre kiabált „korrupció”, vagy a hatalmas eredménynek beállított, jelentős csúszással, kevesebb műszaki tartalommal, de drágábban megvalósuló Blaha Lujza téri felújítás is.

Emlékezzünk csak a menzabotrányra, ahol éppen a baloldali szereplők miatt folyik bírósági és hatósági eljárás is

– hívta fel a figyelmet Vörös Tamás, kiemelve, hogy ezt is ugyanúgy el kívánta sunnyogni Józsefváros, a képviselő-testület és sajtó nyilvánossága elől, mint az egyszemélyben meghozott döntéseit.

Emlékezetes: Pikó András a veszélyhelyzet utolsó napján is – amikor még megtehette – 99 esetben hozott döntést, amelyek között szerepel több mint 10 ingatlan eladása, vagy a társasházak vagyonvédelmi kamerához jutási esélyeinek kvázi lenullázása.

A tételes elszámolás azért is lett volna fontos,

mert sok esetben születtek olyan döntések, amelyek megítélésünk szerint nem fértek bele a veszélyhelyzet keretében nyújtott felhatalmazás alá, vagy amelyek kifejezetten rosszul sikerültek

– olvasható a Józsefvárosi Fidesz közleményében, és – mint írták – ezért kezdeményeztek külön tárgyalást, hogy az átláthatóságot hirdető polgármester a testület tényleges nyilvánossága előtt is bemutassa az egyszemélyi döntéseinek hátterét, indokoltságát. Ám erre úgy tűnik nincs igény, hiszen a baloldali többség leszavazta a Fidesz-KDNP javaslatát.