A rendőrség felvételei és a tanúvallomások alapján a bíróság bűnösnek mondta ki Szarvas Koppány Bendegúzt, a Százados negyed momentumos önkormányzati képviselőjét, aki 2018-ban Fekete-Győr András egykori momentumos pártelnökkel a Kossuth téren tüntetett. A józsefvárosi baloldali képviselő és párttársa pirotechnikai eszközöket dobott a rendőrök irányába, Szarvas Koppány emellett gázspray-t is fújt a hatóság emberei felé és lökdösődött is.

Az ítélethirdetésen már nem volt vicces kedvében

A május 26-ai ítélethirdetéskor az utolsó szó jogán Szarvas Koppány azt emelte ki, hogy nem volt benne szándékosság, amit szerinte az is bizonyít, hogy az arcát nem takarta el és rikító öltözéket viselt. Az erőteljesen verejtékező képviselő azonban már ekkor sejthette, hogy nem lesz jó napja.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A feketelevest a bírónő szolgáltatta, aki elmondta, hogy a két vádpontból egyben bűnösnek mondja ki. Az indoklás szerint a pirotechnikai eszközök ugyan kevésbé zavarták a feladatukat végző rendőröket, azonban a lökdösődés és a gázspray használata kimeríti a hatóság elleni erőszakot.

Rendőrökkel dulakodott, gázpray-t fújt rájuk

A bíróság szerint a pirotechnikai eszközök esetében a szándékosság nem bizonyított, illetve nem érte el az erőszaknak azt a fokát, ami elítélendő, tehát belefér a véleménynyilvánításba, emiatt Fekete-Győr Andrást felmentette a vád alól.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Szarvas Koppány Bendegúz viszont mindezek mellett a rendőrökkel dulakodott, továbbá a célzott gázsprayhasználata is alkalmas volt testi sértésre, mindezek pedig kimeríti a hivatalos személy elleni erőszakot, a bűncselekmény tényállását.

Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett

A cselekménye 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, azonban figyelembe véve az enyhítő körülményeket ezt a legalacsonyabb 2 évben állapították meg, az ítélet végrehajtását pedig 3 évre felfüggesztették.

Az ügyészség a helyszínen súlyosbításért fellebbezett, Szarvas Koppány Bendegúz, illetve Fekete-Győr András 3 nap gondolkodási időt kért az ítélet tudomásulvétele előtt.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A képviselő nem válaszolt kérdéseinkre

A képviselőtől szerettük volna megtudni, hogy ennek fényében lemond-e a mandátumáról, de lapunknak nem válaszolt.

Elítélt képviseli a Százados negyedieket

A képviselőnek – aki korábban lámpavasra kívánta politikai ellenfeleit – immár papírja van róla, hogy bűnös. Azaz a Százados-negyedieket egy elítélt képviseli. Biztos, hogy ezt akarták a választók?