A kormány hónapok óta hangoztatja, hogy a háborús szankciók nem működnek. Oroszország helyett Európa kényszerül térdre. A megnövekedett energiaárak, élelmiszer- és alapanyagárak nemcsak a lakosságot, hanem a vállalkozásokat, így a vendéglátóegységeket is sújtja. Ennek esett áldozatul a Hauer cukrászda is, amely a 90-es évek óta immár harmadszorra is kénytelen bezárni.

A gazdasági környezet vendéglátóiparra gyakorolt hátrányos hatásai miatt – megnövekedett energiaárak és alapanyagárak, csökkenő turizmus és vendégszám – kávéházunkat bezártuk!

– írták a cukrászda közösségi oldalán november 21-én késő este.

Hogy ez a periódus meddig tart, azt nem tudhatjuk, mindenesetre amíg a háború tart, addig nem sok jóra számíthatunk.

A Hauer keserédes története

A cukrászdát 1890-ben Kazilek Nándor alapította, aki hat évvel később elhunyt. Az üzletet özvegye új férje, Hauer Rezső vette át és 1899-től saját nevén üzemeltette. A Hauer gyors fejlődésnek indult, saját készítésű csokoládé és bonbonüzem is helyet kapott benne. A Rákóczi úti üzletet legsikeresebb termékei a krémesek, valamint az ananász és marcipán ízesítésű tejszínes sütemények voltak.

Fotó: Pinterest

A száznál is több dolgozóval működő cukrászdát végül 1949-ben államosították. A Cukrászati Gyár vette át az üzemeltetést és kibővítették a portált. 1956-tól Erkel cukrászda néven működött, csak 1970-ben kapta vissza eredeti nevét. A békebeli hangulatú cukrászdát a rendszerváltáskor privatizáltak és átalakították, ám ez sem segített megmenteni, mert 1991-ben le kellett húzniuk a redőnyt. 2002-ben újranyitott, ám ez sem volt tartós. Négy év múlva ismét bezárni kényszerült. 2017-ben nyitott ismét újra, ezúttal 5 évet tudott működni.