A besurranó tolvajnak két pillanat is elég volt, hogy belépjen a Leonardo da Vinci utcáról az üzletbe, és ellopjon két nagyértékű telefont. A józsefvárosi rendőrség gyorsan végezte a munkáját, Buffo Rigó Dávid, a Buffo Wedding tulajdonosa feljelentést tett. Szerencséjére kiderült, hogy a kamerák rögzítették a tolvajt. Az illető egy illuminált állapotban lévő drogos volt. Buffo Rigó Dávid esete nem egyedi, Józsefváros közbiztonsága ugyanis 2019 óta drasztikusan romlik.

Megjött hozzánk az időpontra érkező vőlegény. Én bevonultam vele a hátsó helyiségbe arra az időre, amíg az öltönyét felpróbálta. Az öcsémék pedig kimentek az ajtó elé, de nem akartak zavarni bennünket a beszélgetésükkel, ezért átmentek a szemközti oldalra. Így az ajtó nyitva maradt, amit szemmel tartottak. Igen ám, de megérkezett egy ismerősünk autóval, aki pont betakarta az üzlet bejáratát egy pillanatig. Ez idő alatt surrant be az üzletbe a tolvaj, és kettő darab nagy értékű mobiltelefont ellopott. Szerencsére már a pénztárgéphez nem volt ideje hozzáférni. Azonnal hívtuk a rendőrséget, extra gyorsan megérkezett kettő kolléga, akik nagyon segítőkészek voltak. Rögtön leírták az általunk elmondottakat, és már a központ nézte is a kamerafelvételeket. Megnézhettem az arcképét, hátha felismerem. Nevet nem tudtam mondani, de ismerős arc volt a környékről. Azt is merem állítani, hogy bedrogozott állapotban tette ezt az illető

– mesélte el a szerencsétlen esetet Buffo Rigó Dávid.

Az üzlet tulajdonosának a családja híres zenész família. Mindig is Józsefvárosban éltek, Dávid 1,5 éve nyitotta meg esküvői ruhákkal foglalkozó üzletét. Azért itt, mert szerette a kerületet. Most azonban a közbiztonság drasztikus romlásáról panaszkodik.

Ereklyék, emlékek. A zenész család tagja volt Buffó Rigó Sándor is. Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

„Egyre rettenetesebb a közbiztonság. A napokban például három kocsifeltörés volt az utcában. Amikor barátom, Zsiga Ottó lánya jött át hozzánk, akkor kísérettel tudott csak átjönni a Leonardo da Vinci utcán, mert egy drogos őrült rugdosta a falakat, őrjöngve kiabált és mindenkit szidalmazott, aki a környezetében volt. Szerencse, hogy egy közös ismerős elkísérte hozzánk a kapuig, majd utána autóval vittem haza. Három sarokra lakunk egymástól, de egyedül nem mert menni. Úgyhogy rettenet. Féltem a családomat, a nőket, a gyerekeket, sőt, megmondom őszintén, hogy még a fiúkat is, mert hogyha egy ilyen tíz-tizenöt fős drogos csapattal összefut bárki, az nem kellemes dolog” – ecsetelte Dávid, aki hozzátette: „A mellettünk lévő játszótéren, a Brunszvik Júlia téren, rendszeresen 8-10-15 fős csapatok alkoholizálnak, mellékhelyiség nélkül végzik ott a dolgukat. Rettenet, rettenet”.

Ha a közbiztonság szóba kerül, Pikó és a helyi baloldal a rendőrségre mutogat, mintha a városvezetésnek ehhez semmi köze nem lenne. Pedig igencsak sokat tehetnének a lakosok biztonságáért… Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Pikó Andrásék érkezésével a közbiztonság zuhanórepülésbe kezdett

A közbiztonság nemcsak a Leonardo da Vinci utcában kritikus, egész Józsefvárosban is az. Maga Pikó András baloldali polgármester ismerte el az egyik testületi ülésen mindezt.

A közbiztonság tekintetében tényleg elég rosszak a számok ahhoz, hogy közösen aggódjunk… Azt szeretném folytatni, ahogyan 2019-ben átvettük a várost – a jobboldali városvezetéstől –, akkor valóban csökkenő tendencia volt

– mondta Pikó András a kerületi rendőrkapitány beszámolóját követően. Ezzel a polgármester beismerte eddigi politikájának zsákutcáját – adta hírül a Hírnyolc.

Közbiztonság: Pikó András szerint a számok tényleg rosszak

A számok önmagukért beszélnek

A kerületi rendőrkapitány, Seres Ernő rendőrezredes 2022-es beszámolójából és a testületi ülés vitájából kiderült:

  • az összes rendőri eljárásban 2021-ben 2.845, 2022-ben 3.854 bűncselekményt regisztráltak, amely 35,47%-os emelkedést jelent.
  • Növekedett a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, a garázdaság, a vagyon elleni bűncselekmények, a lakásbetörések száma is.
  • A rendőrség reagálási ideje ugyanakkor jelentősen javult.
  • 2019-hez képest is növekedett 2022-ben a bűncselekmények száma.
  • 2010-2019 között – a jobboldali városvezetés alatt – a tendencia erőteljesen csökkent. Ez idő alatt javult a közbiztonság.
  • Ferencz Orsolya (Fidesz) kérdésére a rendőrkapitány elmondta: a közbiztonság megteremtése egyedül a rendőrségtől nem várható el, szükség van a társszervek, így az önkormányzat és a lakosok együttműködésére is.

Huber András: Ma nincs megfelelő stratégiája az önkormányzatnak sem a közbiztonság, sem a köztisztaság, sem a hajléktalanellátás terén. Fotó: Baranyai Attila/Hírnyolc

„A közbiztonság romlásának oka vélhetően az, hogy a Pikó András vezette baloldali testület, számos olyan intézkedést és együttműködést megszüntetett, amelyet a korábbi fideszes városvezetés hozott létre a rendőrséggel” – vallja Huber András.

A Fidesz munkatársa szerint ilyen volt a többi között, hogy szolgálati lakást biztosított a Józsefvárosban szolgálatot teljesítő rendőrök számára, polgárőrséget tartott fent, és megerősítette a közterület-felügyeletet is.

Ma nincs megfelelő stratégiája az önkormányzatnak sem a közbiztonság, sem a köztisztaság, sem a hajléktalanellátás terén. Ha lenne, akkor nem itt tartanánk és nem kapnám naponta a képeket bódítószer hatása alatt őrjöngő, vagy fetrengő, vagy dolgukat közterületen végző emberekről. Ez mélyre nyúló probléma, amivel az önkormányzat láthatóan nem tud mit kezdeni

– mondta a Hírnyolcnak Huber, majd hozzátette:

Ráadásul Szarvas Koppány Bendegúz, amikor a Százados negyedben magyarázkodott éppen arról, hogy miért kapott felfüggesztett börtönbüntetést első fokon, arról is beszélt, hogy a Pikó-féle városvezetés kétszer annyit költ köztisztaságra. Kérdezem én, akkor ez miért nem látszik az utcákon? A pénz nem minden, azzal gazdálkodni is tudni kell. Látható azonban, hogy ők nem tudnak, hiszen több tízmillió forintot költenek olyan projektekre, amelyek komolytalan, amolyan tessék-lássék fejlesztések. Ilyen a Harminckettesek tere megújítása is. Komolytalan az önkormányzat munkája.