Ettől a tanévtől kezdve a Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium a Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium Bauer Sándor utcai tagintézménye lett. A két iskola összeolvadásának hátteréről és a tervekről Farczádi Bencze Tamás igazgató beszélt a Hírnyolcnak. Mint mondta: régi álmuk, hogy 12 évfolyamos iskolává váljon a Deák Diák, ami a Klebelsberg Központ (KK) – mint fenntartó – döntésének köszönhetően most vált valóra. Az ügyhöz hozzá tartozik, hogy a Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium helyzete az utóbbi időben aggasztóvá vált a fenntartó számára. „A KK – nagyon helyesen – az iskola bezárása helyett a megmentése mellett tette le a voksát” – emelte ki az igazgató, hozzátéve: így a két szál, hogy mi középiskolai, illetve gimnáziumi képzésről álmodtunk, a Lakatosnak meg megújulásra van szüksége összeért.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A Deák Diák tagintézménye élén reményeink szerint marad a Lakatos jelenlegi intézményvezetője, akinek a munkáját a jövőben egy helyettes is segíti majd. „A Lakatos palettájából mindenképpen megtartjuk azt, ami eddig is sikeres volt, például a rendészeti képzést, a – Budapesten egyedülálló – felnőttek általános iskoláját, illetve a gimnázium esti tagozatát” – fejtette ki Farczádi Bencze. Az igazgató szerint a Lakatos általános iskolai képzésének jövője egyelőre kérdéses, de ha ki tudják találni, hogyan lehet népszerűvé tenni, akkor az is működhet tovább.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

„Megpróbálunk a meglévőből – lehetőségeinkhez mérten – valami nagyon jót kihozni” – fogalmazott az intézményvezető, hozzátéve: a Deák Diák egy átfogó nemzetközi pályázatnak köszönhetően egy komoly pedagógiai megújulás előtt áll, ennek részese lesz az új tagintézmény nevelőtestülete is. Reményeik szerint ennek az új pedagógiai környezetnek a kialakításában és bevezetésében részt vesz majd, Stenczinger Csilla, a Losonci Téri Általános Iskola (LOSI) korábbi vezetője is.

A Deák Diák II. János Pál pápa téri épületében idén még nem indul középiskolai osztály, erre leghamarabb jövőre, vagy azt követően kerülhet sor. A tervük azonban az, hogy egy speciális, az új kor követelményeinek megfelelő osztályt indítsanak – fókuszban a dán fenntarthatósági modellel és a zenével, a művészettel – amilyen nincs máshol.